СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев"
ДЕНОНОЩЕН ПРИЕМ: 02/8154 254
ИНФОРМАЦИЯ - БОЛНИЦА: 02/8154 211
СЕКРЕТАРИАТ 02/8154 240
Проф. д-р Невена КОЕВА-Славкова
Проф. д-р Невена Коева-Славкова е родена във Варна на 01.08.1912 г. в семейство, сродено по майчина линия с Георги Сава Раковски.

Завършва Медицинския факултет на СУ” Св.Кл.Охридски” с отличие.

От 1935 г. до 1940 г. специализира педиатрия и неонатология в Кьолн при световноизвестния педиатър проф. Клaйншмидт.

Заедно с проф. д-р Асен Фиков поставят основите на българската неонатология, като в областта на патологията и физиологията на недоносените бебета тя има пионерска роля

Още през 40-те г. на ХХ в. проф. Коева основава и ръководи първото отделение за недоносени деца в болница ИСУЛ, днес УМБАЛ „Царица Йонна-ИСУЛ”.

Със създаването на Националния институт по педиатрия /НИП/ тя оглавява и развива Клиниката по неонатология като полага усилия за оборудването и квалификацията на персонала и издига научното ниво , налагайки академичен стил на работа.

Проф. Коева е първата жена кандидат на медицинските науки в България.

През 60-те години на ХХ в. (до 1972 г.) е директор на НИП –Медицинска академия, а след това до пенсионирането си е ръководител на неонатологичната клиника на Центъра по охрана на майката и детето, респ. Национален институт по акушерство и гинекология (НИАГ).

С интензивните си международни контакти проф. Коева издигна значително академичния авторитет на Националния институт по педиатрия. Тя е участник в многобройни европейски и световни конгреси, като е председателствала и заседания на международни форуми.

Името на проф. Коева-Славкова ще остави завинаги в историята на НИП и сред българските неоналотози.

Адрес

бул. "акад. Иван Гешов"  11
София, п.к. 1606


Контакт

info@pediatrichospital.bg 
Phone: 02/8154 240

Линкове
Feedback

Следвайте ни в различните социални платформи