• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10

Продължава прекрасната инициатива на Фондация „За Нашите Деца“, в партньорство със СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“-София за ежемесечни събития , тъй като е известно, че болничният престой често води до стрес и неприятни преживявания, както за децата-пациенти, така и за техните родители.

Очаквайте отново на 23-и октомври 2018 г. гостуването на актрисата Звездомира Георгиева и музиканта Константин Кучев в лечебното заведение.

Събитието е тематично и този път е посветено на Деня на семейството. „Ще споделим преживявания за силата на семейството ,ще има още много музика и куп изненади”, обещават организаторите.

Всеки, който желае е добре дошъл и може да вземе участие в събитието.

Продължение...

veselite-zabki„Много родители напълно игнорират грижата за млечните зъбки”, посочват от Сдружението на българските зъболекари.

През октомври 2018 г. над 50 хил. деца в цялата страна ще получат талони за безплатен стоматологичен преглед. Те ще се разпространяват във всички 73 магазина на най-голямата верига за търговия с дрогерийни стоки у нас - dm и са част от специална брошура, която включва и талони за отстъпка за продукти за устна хигиена. Безплатните прегледи ще се провеждат в повече от 250 стоматологични кабинета, в които работят близо 400 зъболекари. Това ще стане в рамките на кампанията за устна хигиена „Веселите зъбки“, която се организира за шеста поредна година от dmБългария и Сдружението на българските зъболекари (СБЗ).

Над 70% от 5-6 годишните и близо 80% от 12 годишните са с кариеси

Целта на инициативата е да помогне на родителите да се погрижат за здравето на зъбите на своите деца и да образова хората за ползата от правилна устна хигиена още от най-ранна възраст, с появата на първото млечно зъбче.Това е много важно, тъй като по данни на зъболекарския съюз, България е на едно от първите места в ЕС по заболявания на зъбите при децата. Според последните проучвания, 71% от децата на възраст 5-6 години и 79% от 12 годишните имат поне един кариес.

Продължение...

Медицинският център по детски болести към Специализираната болница за активно лечение по детски болести – проф. д-р Иван Митев – София се включи към онлайн платформата superdoc.bg.

Това е изключително удобно за родителите на малките пациенти, които веднага могат да видят кога предпочитаният от тях специалист работи, кога са му свободните часове, дали преглежда по Здравна каса, или има само свободен прием.

Платформата улеснява и специалистите, които веднага виждат своята натовареност в съответните дни.

Два дни преди прегледа родителите на малките пациенти получават напомнящ е-мейл и смс.

По същия начин системата известява и отмяната на час при избрания специалист, ако той е в болнични, в отпуск и няма да преглежда.

Медицинският център по детски болести се намира на ул. "Найден Геров" 2, кв. Хиподрума в София. В него работят утвърдени имена в педиатрията.

За тези, които е проблем онлайн резервацията са на разположение следните телефони:

02/ 952 18 14

Image 7067620 411 0Може да доведе до изоставане в растежа. Лечението е успешно, ако започне рано.

Около 1/3 от децата у нас на възраст между 2 и 18 г. имат проблеми, свързани с изоставане в растежа. Това показват резултатите от безплатните прегледи, които се проведоха в четвъртък във Варна. От 146 прегледани деца отклонения са открити при 52.

Статистиката в годините назад показва, че броят им не се увеличава - около 3% от децата до 18 г. всяка година биват засегнати от този проблем. По-често за изоставането в растежа лечение има. То се прилага и у нас, но е успешно само ако проблемът бъде уловен навреме.

Много често родителите водят децата си при специалист, когато вече е късно. Това се случва предимно когато причина за ниския ръст е появата на ранен пубертет.

Продължение...

d-r-ardalievaД-р Мариана Ардалиева е лекар от 14 години.

От 2007 г. лекува деца в интензивното отделение на Университетската специализирана болница за лечение на детски болести "Проф. Иван Митев" в София.

През 2010 г. придобива специалност детски болести, а отскоро има и втора специалност - детска неврология.

Цялото интервю с д-р Ардалиева относно симптомите и лечението на обструктивна сънна апнея може да прочетете тук