• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10

zdravo-deteД-Р ГЕНОВЕВА ТАЧЕВА
детски невролог, СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“, София
педиатричен кабинет „Малчовците“ 
ЗДРАВЕ

Едва ли може да си представим нещо по-блажено от гледката на сладко спящо бебе. Но... и за никой родител не са непознати безсънните нощи покрай растящото дете. И за мама, и за тати въпросите, свързани със съня на мъничето, са важни – от колко сън се нуждае то, защо не иска да спи, задължителен ли е следобедният сън, а ако се поти, докато спи – дали това е нещо нормално, или е сигнал за проблем, климатикът решение ли е за по-спокоен сън
през летните нощи... На тези и на още много любопитни въпроси, свързани със съня, отговор дава д-р Тачева.

Защо е полезен сънят? Какво се случва, докато детето спи?

Сънят е изключително важен за децата, защото влияе пряко на тяхното физическо и умствено развитие. По време на ортодоксалния, или НРЕМ, сън (сън без бързи движения на очите) притокът на кръв към мускулите се увеличава, което осигурява натрупване на енергийни източници, ускоряват се растежът и възстановяването на тъканите, освобождават се важни хормони за растежа и развитието на детския организъм.

От колко сън се нуждае детето според възрастта си?

В различните възрастови периоди необходимата продължителност на съня при децата е различна. Новородените и кърмачетата до 3-месечна възраст прекарват средно между 16 и 20 часа от денонощието в сън. След 3-тия месец това време постепенно намалява, което е за сметка на дневния сън. Деца между 1- и 3-годишна възраст се нуждаят от 12-14 часа сън дневно, като дневният сън обикновено е между 1.5 - 3.5 часа. На децата между 3- и 6-годишна възраст са необходими между 11 и 12 часа сън дневно.

Някои деца спят доста по-малко от необходимото. Трябва ли родителите да се притесняват? На какво може да се дължи това?

Намалената продължителност на съня обикновено тревожи родителите. Причините за по-малкото сън могат да бъдат различни в различните възрастови периоди. Например, в кърмаческа възраст честа причина са коликите, във възрастта след 2-3 години – нощните страхове. Когато децата системно спят по-малко от необходимото, родителите трябва да потърсят специализирана помощ, тъй като това може да доведе до сериозни проблеми. Все пак индивидуалните нужди са различни. Важен показател за достатъчността на съня е доколко детето е активно по време на бодърстване.

От какво зависят фазите бодърстване – сън при детето?

Цикълът сън – бодърстване (циркаден ритъм) се регулира от сложна система от множество неврони в централната нервна система, наречена ретикуларна формация. Мелатонинът е неврохормон, чиято основна функция е да регулира този цикъл. Секретира се от пинеалната жлеза, но също така от ретината и стомашно-чревния тракт, а невромедиаторът, който регулира повишаването на производството му през нощта, е норадреналинът. Нарушенията в продукцията или секрецията на мелатони нe водят до хронично нарушение както на продължителността на съня, така и на времето за настъпването му.

Необходимо ли е да слагаме децата да спят по едно и също време? Обикновено през лятото заспиват по-късно вечер – това в реда на нещата ли е или не?

Задължително е децата да се слагат да спят по едно и също време още от ранна възраст – това изгражда навици и създава правилен режим на сън и бодърстване. През летния сезон, когато светлата част на деня е по-дълга, често и времето за лягане се променя – децата заспиват по-късно. Не е препоръчително обаче режимът да бъде нарушаван, защото неговото спазване след това ще бъде по-трудно.

Трябва ли да се настоява за следобедния сън?

Следобедният сън е необходим и трябва да се изгради като навик, особено при деца до 6 години. Той е част от общото необходимо количество сън и в този смисъл родителите трябва да бъдат настоятелни в изграждането на този навик. Трябва обаче да се внимава продължителността на следобедния сън да не е твърде голяма, тъй като това ще се отрази на нощния сън.

Има ли правила за спокоен и пълноценен сън?

Да, има основни принципи, чието спазване спомага за спокоен и пълноценен сън. И те са: лягане по едно и също време, избягване на консумацията на храна и големи количества течности преди сън, да не се прекалява с храни, съдържащи захар (например шоколад), както и да не се прекалява със стоенето пред екран (телевизор, таблет, телефон). Непосредствено преди заспиване в ранна възраст не се препоръчват превъзбуждащи занимания, защото те могат да рефлектират в нощни страхове.

Потенето по време на сън е чест проблем, особено през лятото. Нормално ли е това? Какво да бъде спалното бельо – кои материи са за предпочитане?

Много често потенето не се дължи на здравословен проблем, а на прекомерното обличане на детето по време на сън и на високата температура в помещението. Нормално е през лятото, изпотяването да е по-изразено, затова е препоръчително спалното бельо, както и детската пижама да са памучни.

Често родителите се притесняват, че прекаленото изпотяване може да крие здравословен проблем – в кои случаи притесненията им са основателни?

Понякога прекаленото изпотяване може да е симптом на заболяване, като в някои случаи специфичната миризма на потта и други телесни течности може да насочва към определено метаболитно заболяване. В такива случаи родителите трябва да бъдат насочени към специалисти в тази област.

Състоянието на изоставеното бебе в София, което бе открито в Западен парк е добро. То е настанено в Специализираната болница за лечение по детски болести –проф. д-р Ив.Митев”-София.

Точната възраст на бебето продължава да не се знае. Според дежурните лекари детето е на видима възраст около 5 месеца, тежи 4.6 кг и направените му изследвания до този момент сочат, че е сравнително здраво.

Продължение...

Публикувано в http://mamaninja.bg
Снимка: 1dkk.bg

Stefan Stefanov background 1024x679"Истинските лекари на децата са родителите им.", каза доцент д-р Стефан Стефанов – началник на Клиниката по ревматология, кардиология и хематология на СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“. „Ние можем да поставим диагноза и да назначим лечение, но родителят е този, който трябва да ни се довери и да реши, че това е най-доброто за детето му.“ – твърди уважаваният специалист.

Доц. Стефанов, кои са сигналите, че детето ни има ревматологичен проблем?

Най-често се засягат ставите на долните крайници. При по-големите деца симптомите могат да се изразяват в отказ от движение; отказ от ставане от леглото; куцане при ходене и плач от болка. След падане, родителят може да забележи подуване на глезен или коляно, което е сигнал да потърси лекарска помощ.
Ако проблемът е в ръцете, при по-големите деца може да има продължителен отказ от писане; малките отказват да вършат някои дейности като рисуване например. А при бебетата може да има проплакване при преобличане, смяна на пелената, хващане за ръката или крачето и др. 
При наличие на такива симптоми трябва да се посети семейният лекар. Той преценява дали детето е за детски ревматолог, ако става дума за възпалителен процес на ставите или за ортопед при травма или съмнение за вродено заболяване на опорно-двигателния апарат. 

Продължение...

kids210 деца, родители и специалисти от болницата подпомогна само за първите шест месеца от тази година проект „Грижа в ранната възраст“. Той се изпълнява от фондация „За Нашите Деца“ и се финансира от фондация ОУК.

В „Специализираната болница по активно лечение за детски болести – проф. д-р Иван Митев” - София мобилният екип по проекта продължава да оказва съдействие на деца, здравни специалисти и родители чрез дейности по развитие на здравно-социален модел на грижа към детето и семейството. Мултидисциплинарeн екип от специалисти - психолог, специалист „Ранна детска интервенция“ и специалист „Ранно детско развитие“, за първите шест месеца подкрепи общо 74 деца, 108 родители и 28 здравни специалисти.

Продължение...

Епилепсия при децата. Епилептични пристъпи – същност. Продължителност на епилептичните пристъпи – кратки до 15 минути и продължителни от 20 до 30 минути. Пристъпи със загуба на съзнание и без загуба на съзнание. Признаци, че едно дете е получило епилептичен пристъп – лицето посинява, спира да диша, диша хъркащо.

Съвети за първа помощ при епилептичен пристъп – пострадалият да бъде поставен на една страна, за да не се задави от отделящите се слюнка, други секрети или повръщане.

Модерни методи и медикаменти за лечение на епилепсия у нас. Други най-често срещани неврологични нарушения при децата – фибрилен гърч, тикове.

Съветът на специалистите – когато родителите забележат странно поведение от страна на своите деца, да ги заснемат с камерата на телефона и да покажат записа на специалист, за да се ориентира дали детето е получило някакво неврологично заболяване и какво е то.

epilepsia-stonova
В поредицата „Духът на здравето“ д-р Щонова покани проф. д-р Иван Литвиненко – детски невролог.

Двамата медици обсъждат кои са най-често проявяващите се неврологични нарушения при децата.

 

 Д-р Щонова поставя въпроса за епилепсията

 

Продължение...