• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10

Подобно мащабно изследване не е правено от 1998 година, включени са над 3500 ученици на възраст от 6 г до 19 години от 35 училища в цялата страна

 

Националният център по опазване на общественото здраве , Клиниката по ендокринология , диабет и генетика на Университетската педиатрична болница -София и Катедра „Педиатрия” на Медицинския университет – София проведоха национално проучване за храненето на учениците у нас.

Подобно мащабно изследване не е правено от 1998 година. През 2008 г. бе направено проучване само върху храненето на първокласниците.

В националното проучване, което стартира през есента на 2010 г. бяха анкетирани над 3500 деца и ученици на възраст от 5-6 до 19 години в цялата страна. Изследването, проведено от над 20 лекари - педиатри, специализанти по педиатрия, детски ендокринолози и диетолози е широкообхватно и включва събиране на данни за растежа, храненето, хранителното поведение и физическата активност на деца и ученици от 35 училища . Целта е да има актуална и точна информация , която да послужи за промоция на детското здраве, а също и за разработване на национална политика в областта на детското и ученическото хранене. Една от тревожните тенденции в цял свят, включително и у нас е, че се увеличава затлъстяването при децата.

Продължение...

Доц. д-р Димитър Калайков, в."24 часа", "Докторе, кажи"

Шестокласникът Васил Шопов от Варна почина преди седмици в час по физическо. Оказа се, че момчето страдало от порок на сърцето, за който обаче никой от учителите и съучениците му не е знаел. Цяла България бе потресена. След като първоначалният слух за бой между момчета се разнесе, стана ясно, че заболяване на сърцето е причина за трагичния инцидент. В часа по физическо възпитание Васко пази на вратата. Той е бил болен от грип и е за първи ден на училище. Всичко става много бързо. В разгара на играта Васко пада на земята. Учителката по физическо е в съседното игрище при момичетата, които играят волейбол. Тя се опитва да окаже първа помощ на момчето, което си е глътнало езика. След малко идва и лекарката на училището д-р Колева. Тя прави изкуствено дишане, а съученици и учители звънят на 112. Линейката откарва момчето в шоковата зала на болница "Св. Анна", но късно вечерта той умира. Хроничните заболявания при децата трябва да се съобщават своевременно поне на сестрата в училище, а е добре да се каже и на учителите, смятат педиатри. Само така възрастните могат да реагират адекватно и при най-малкия симптом на криза.

Продължение...

Доц. д-р Анелия Буева, в. "24 часа", "Докторе, кажи"

Трансплантациите спестяват усложнения, които диализата причинява на малките

Единствената в страната детска клиника по нефрология прилича на детска градина. Все пак личи, че е болница по мониторите и уредите за изследване, както и по детския плач, който оглася коридорите. Тук малките пациенти се подготвят за трансплантация и се наблюдават след това.

Френски експерти, които идват у нас, вече са присадили бъбрек на 6 българчета в "Пирогов", без да се налага семействата да пътуват зад граница. Експертите от клиниката са част от този екип, разказва доц. Анелия Буева, неин ръководител. Тук лекарите се грижат за всички трансплантирани деца независимо дали са оперирани у нас, или в чужбина.

Продължение...