• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10

doc-stefanovaЕндокринологът доц. Елисавета Стефанова завежда единственото профилирано детско отделение по ендокринология в страната, което се намира в Специализираната болница за лечение на детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София.

През 2012 г. защитава докторска дисертация на тема"Синдром на Търнер и лечение с растежен хормон".

Професионалните и интереси са в областта на нарушенията в пубертета и лечението с растежен хормон, на затлъстяването сред юношите и на заболяванията на щитовидната жлеза.

Ето какво сподели доц. Стефанова за в. "Доктор" по проблема с детското затлъстяване.

dr-rimpovaД-р Надежда Римпова е със специалност педиатрия. Работи като асистент в Клиниката по пулмология и и интензивното отделение към Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София. Докторант е към Медицински унивеситет София и от 3 години работи по темата "Витамин D и респираторните инфекции". 

Интервю с д-р Римпова относно значението на витамин D прочетете във вестник "Доктор"

rimpova-1Доскоро за витамин D се мислеше, като за основен фактор за правилния растеж и минерализация на костите. В действителност, обаче рецепторът за витамин D може да се открие във всички клетки на организма. Това означава, че всички органи имат нужда от този витамин, за да функционират правилно. В този смисъл, витамин D функционира като хормон, който повлиява действието на стотици гени в човешкия организъм.

Витамин D е регулатор на имунитета и осигурява защита
срещу най-различни инфекциозни причинители. В клетките на дихателната система той насочва възпалителния отговор към синтез на противоинфекциозни белтъци, които помагат на организма в борбата срещу дихателните инфекции, заемащи първо място по честота сред детските заболявания.

Продължение...

dr-georgievaД-р Елена Георгиева е педиатър и специалист пулмолог. Започва медицинската си практика като участъков педиатър в Благоевград, а след това и в София. 20 години работи в Окръжна болница (сега УМБАЛ "Света Анна"), а в последните 10 години е в Клиниката по пулмология и интензивното отделение към Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София.

Преди 4 години защитава дисертация на тема: "Бронхообструктивен синдром в ранна детска възраст".

Интервю с д-р Георгиева относно профилактиката срещу отключване на астма при децата прочетете във вестник "Доктор".

vladimirovД-р Антон Владимиров е завършил МУ - София през 2008 година, има придобити специалности детска ендокринология и педиатрия. Работи в СБАЛДБ "Проф. Иван Митев" - София, Клиника по пулмология и интензивно отделение, както и в "Първа детска консултативна клиника", част от Поликлиника "България".

Д-р Владимиров, бихте ли посочили случай на сънна апнея при деца от вашата практика?

Наскоро представихме един особено тежък случай по време на уъркшоп с лекари от различни специалности, посветен на най-честите бронхообструктивни заболявания в детска възраст. Става дума за момче на 14 г., което има затлсътяване, метаболитен синдром и тонзиларна хипертрофия. Комбинацията от тези неща беше причина за тежкото му състояние. То спираше да диша почти веднага след заспиване със спадане на транскутанната сатурация на кислорода до 30%, периорална цианоза, с изпускане на тазови резервоари и нужда от подаване на кислород.

Продължение...