• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10

Медиите за нас

dr stefanov

“Биологичното лечение успешно повлиява децата с ювенилен идиопатичен артрит! Макар и рядко, това заболяване е значимо, защото засяга цялото детство на едно хлапе”, каза в интервю за в. “Доктор” доц. д-р Стефан Стефанов - началник на Клиниката по ревматология, кардиология и хематология на СБАЛ по детски болести “Проф. д-р Иван Митев” в София

Доц. Стефанов е специалист по детски болести и детска ревматология, специализирал е детска ревматология във Финландия, Германия и Италия, владее ставна ехография. Член е на Българската педиатрична асоциация, на научното дружество по ревматология, на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза, на Световната организация на детските ревматолози PRINTO, на асоциация “Ревматично болно дете”.

- Доц. Стефанов, през лятото във вашата болница беше открит първият в България Център за допълваща грижа за деца с ревматични заболявания и техните родители. Какво е основното предназначение на този център, заработи ли той активно?
- По принцип, първо такива центрове се откриват там, където има хронично болни деца. Второ, тъй като тези деца по един или друг начин имат някакви проблеми, е хубаво те да се решават в по-различна среда. Не в болнична обстановка, а с участието и помощта на психолози, педагози, учители, художници, артисти. Така под някаква форма може да им се ангажира вниманието, да се приобщават към нормалната среда, да не се чувстват изолирани от другите деца. Знаете, че много често хроничното страдание води до ограничаване на децата. Не само че обостря болестта, но и пречи за нормален контакт с останалите деца. Освен това тези деца не могат всеки път да се включат в някаква игра със свои връстници. Като го заболи коляното и глезените са подути, детето не може да рита топка с другите дечица навън, не може да кара колело, т.е., то има ограничения.
И точно това е основното предназначение на тези центрове. Да влязат децата в една приятелска, весела, хубава, извънболнична атмосфера, освен това да могат техните родители да контактуват на тези срещи. Както казах, занимават ги психолози, педагози, учители, артисти като освен, че ангажират вниманието им, те им помагат по-лесно да се справят с определени действия. Например деца с болки в колената, или в китките да се научат да рисуват по правилния начин. Чисто и просто, форма на разнообразие, на контакт. Място, където да се срещат родителите, да обменят информация помежду си, да контактуват с лекар пак в извънболнична обстановка, да задават своите въпроси. На тези срещи, общо взето, лекарят е без престилка, която така или иначе отдалечава хората. Това е идеята.

Продължение...

mila-bД-р Мила Байчева е детски гастроентеролог и хепатолог в Специализираната болница за лечение на детски болести “Проф. д-р Ив. Митев” в София. През последните три години до март 2017 г. специализира в Клиниката по чернодробни заболявания в Детската болница в Бирмингам, както и е работила като детски гастроентеролог в “Great Ormond Street Hospital for Children” в Лондон, Великобритания.

Разговаряме с д-р Байчева по време на Третата национална конференция по хепатология, която се проведе в София на 8 и 9 декември.

- Д-р Байчева, какво ново се случва на Националната конференция по хепатология?

- Тази година беше инициирана педиатрична сесия на форума. И тъй като темата е “Автоимунни заболявания на черния дроб”, бяха представени и новостите в лечението на тези заболявания в детска възраст. Наш гост лектор беше водещият детски хепатолог проф. д-р Дейдре Кели от Детската болница в Бирмингам, която има богат опит в терапията на чернодробни хронични заболявания. По своя инициатива проф. Кели прегледа в нашата клиника трансплантирани деца и с чернодробни заболявания. А на конференцията представихме клинични случаи от последните 25 години на български деца с автоимунни заболявания на черния дроб.

- От кои автоимунни заболявания на черния дроб страдат българските деца и колко са заболелите през тези 25 години?

- Тези заболявания са автоимунен хепатит, автоимунен склерозиращ холандит и автоимунен хепатит при трансплантирани болни. За България, както и в световен мащаб, автоимунните чернодробни заболявания са редки, но протичат тежко и се лекуват с години. Поради това те се отразяват и на качеството на живот на болните деца. Нашата клиника по гастроентерология е водещият център в страната за лечение на детски чернодробни заболявания. За последните 25 години имаме около 50 случая на деца с автоимунни чернодробни заболявания.

Продължение...