• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10
  • Photo Title 12

Информационна среща на 12-и октомври, организирана от фондация „За Нашите Деца“

IMG 2867 333x251-2На 12.10.2017 г. от 12 до 14 ч.в библиотеката на "СБАЛ по детски болести - проф. д-р Иван Митев“ -София фондация „За Нашите Деца“ организира информационна среща за здравните специалисти на болницата на тема „Здравните специалисти в системата на закрила на детето“. Водещ на срещата ще бъде Димитринка Бумбовска - настоящ началник на Отдел „Закрила на детето“ към ДСП-Люлин. Бумбовска работи в системата на закрила на детето от самото й създаване и е сертифициран обучител и супервизор в областта на социалните дейности, гражданското образование, работата с жертви на насилие, приемната грижа. Провеждала е редица тренинги в страната на студенти и професионалисти по теми, свързани със социалната работа.

Целта на информационната среща е здравните специалисти да придобият по-широка информираност за мрежата от институции в системата на закрила на детето, взаимодействието между тях, правомощията на здравните специалисти по случаи на деца в риск, както и да обсъдят казуси и случаи от практиката си.

Информационната среща е част от поредица форуми,организирани в рамките на проект „Грижа в ранната възраст“, изпълняван от фондация „За Нашите Деца“.

Продължение...

София, 20 септември 2017 г.

През лятото на 2017 година dm България организира и дарителска инициатива в подкрепа на „Специализирана болница за активно лечение по детски болести – проф. д-р Ив. Митев“- София. В рамките на ежегодната кампания „Слънчеви деца“ компанията дари по 10 стотинки за всеки закупен продукт за слънцезащита от собствената марка на dm SUNDANCE. Събраната сума от 10 500 лева беше използвана за закупуването на три модерни монитора за наблюдение на новородени деца, които бяха дарени на клиниката по пулмология и на интензивното отделение на болницата.

За dm drogeriemarktи dm България
dm drogeriemarkt принадлежи към най-големите вериги дрогерии в Централна и Източна Европа. Първият магазин е отворен през 1973 г. в Карлсруе, Германия, а първият филиал в Австрия – през 1976 г. в град Линц. Централата на групата се намира в Залцбург, Австрия. Днес dm е представен в 12 страни в Европа.

Продължение...

300x300 9178Първото нещо, което децата и възрастните забелязват при среща си с доц. Елисавета Стефанова, е плюшената играчка на слушалките, висящи на врата й. Маймунката буди любопитство у малките й пациенти, а родителите се усмихват широко, защото си спомнят, че и те някога са били деца. След това обаче идва трудната част – семействата се изправят пред здравословните проблеми на наследниците си.

Доц. Стефанова е „колекционер на детски усмивки“. Може би затова самата тя е радушен и топъл човек. Твърди, че е отдала сърцето си на професията, но не смята, че това е някакъв подвиг. Просто в медицината така стоят нещата – или живееш с проблемите на пациентите си, или нямаш място в болницата.

„Мисля, че имах нормално детство“, отбелязва лаконично доцентката. Но бърза да добави, че баща й е юрист, а майка й – детски ендокринолог. Заради натоварения график на лекарката двете със сестра си практически били отгледани от единия си родител. Баща им ги водел на куклен театър, учел с тях уроците и споделял тревогите им.

Продължение...

darenieХиполенд – националната верига хипермаркети за детски и бебешки стоки - дари на Клиниката по нефрология и хемодиализа на Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Д-р Иван Митев“ в София (бул.“Акад. Иван Евстатиев Гешов“ №11) модерен ехографски апарат от най-висок клас, модел DC-60. Медицинската апаратура е на стойност 25 600лв. и служи за прецизна диагностика в областта на нефрологията.

Клиниката по детска нефрология и диализа към СБАЛДБ-ЕАД „Проф. Иван Митев“ е единствената нефрологична клиника в България, която обгрижва деца с бъбречни проблеми от цялата страна още от раждането до 18-годишна възраст. Отделението по диализа е единственото детско звено, в което се провежда перитонеална и хемодиализа и се проследява състоянието на болните деца преди и след провеждане на бъбречна трансплантация. Основен метод за диагностика на нефрологичните заболявания е ехографията на отделителната система. Ето защо е изключително важно това ключово неинвазивно изследване да се провежда с апаратура от най-високо качество, какъвто е ехографският апарат модел DC-60, с много по-добро качество на образа, с повече възможности за детайлно изследване, за по-прецизна и навременна диагностика на нефрологичните заболявания при децата.

Продължение...


dr-Georgieva-nПедиатърът винаги е по-добрият съветник от интернет

Визитка: Д-р Елена Георгиева завършва медицина през 1982 г. От 1990 г. е специалист по детски болести. Работила е на всички нива на детското здравеопазване –участъков педиатър в Благоевград и София, ординатор в детско отделение УМБАЛ”Св. Анна”- София. От 10 г. е педиатър в Клиника по пулмология с интензивно отделение на „СБАЛ по детски болести- проф. д-р Ив.Митев”-София.

Д-р Георгиева, за 15 дни във вашата болница бяха настанени две изоставени бебета. Каква според вас е причината майки да изоставят децата си “като кученца”?
Задавате ми един много тежък и труден за отговор въпрос, защото за мен тук се съсредоточават два големи проблема.  Има майки, които от една страна са невежи, не знаят как да се грижат за децата си, не знаят как могат да им помогнат в определна ситуация, а в друг смисъл са безотговорни. Според мен няма обяснение, няма оправдание фактът, че някаква причина може да те накара да пренебрегнеш майчината си любов и майчиния си инстинкт.  
Дори животните  се борят за  децата си. Ако се опиташ да вземеш малкото на което и да е животно, то ще те изкълве, издере, излае или каквито са възможностите му да защити поколението си. А се оказва, че ние хората сме способни в един момент да се разделим с най-скъпото което има едно същество - детето си.

Продължение...