• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10
  • Photo Title 12

knijkaМного майки на преждевременно родени бебета задават въпроса „Мога ли да кърмя недоносеното си бебе?“

И отговорът е не просто „Да”, и това е от голямо значение за здравето и правилното развитие на вашето бебе, отговорят здравните специалисти.

Със съдействието на мобилния екип на фондация „За Нашите Деца“, тази практика ежедневно се насърчава сред майките в неонатологичното отделение на болниците на СБАЛДБ „Проф. Д-р Иван Митев“ - София, както и на още 2 болници: Първа МБАЛ и УМБАЛ-Пловдив.

"Кърмене на недоносеното бебе – книжка за родители" се издава съвместно с фондация "Нашите недоносени деца" и Национална асоциация "Подкрепа за кърмене" и се разпространява безплатно в неонатологичните отделения на тези 3 болници, с които си партнират.

Ако храненето не може да се осъществи директно, защото бебето е родено преди 32 гестационна седмица и все още няма развити сукателни рефлекси, специалистите съветват майките да не се отказват, а да предприемат т.н. кенгуру-грижа, която по инициатива на фондация "За Нашите Деца" и екипът на отделението от няколко месеца насам се практикува активно в неонатологичното отделение на СБАЛДБ "Проф. Д-р Иван Митев" -. София.

Наричана още контакт "кожа-до-кожа", тя дава възможност на бебето да прекарва максимално дълго време върху тялото на майката. Освен поддържане на телесната температура, тя е "заместител на утробата".

Децата, които се носят по този начин, се научават да сучат по-често и по-добре, растат и съзряват по-бързо.

Книжката "Кърмене на недоносеното бебе" съдържа тези и още много други полезни практически съвети и може да бъде изтеглена от тук:

doc-stefanovaЕндокринологът доц. Елисавета Стефанова завежда единственото профилирано детско отделение по ендокринология в страната, което се намира в Специализираната болница за лечение на детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София.

През 2012 г. защитава докторска дисертация на тема"Синдром на Търнер и лечение с растежен хормон".

Професионалните и интереси са в областта на нарушенията в пубертета и лечението с растежен хормон, на затлъстяването сред юношите и на заболяванията на щитовидната жлеза.

Ето какво сподели доц. Стефанова за в. "Доктор" по проблема с детското затлъстяване.

dr-georgievaД-р Елена Георгиева е педиатър и специалист пулмолог. Започва медицинската си практика като участъков педиатър в Благоевград, а след това и в София. 20 години работи в Окръжна болница (сега УМБАЛ "Света Анна"), а в последните 10 години е в Клиниката по пулмология и интензивното отделение към Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София.

Преди 4 години защитава дисертация на тема: "Бронхообструктивен синдром в ранна детска възраст".

Интервю с д-р Георгиева относно профилактиката срещу отключване на астма при децата прочетете във вестник "Доктор".

dr-rimpovaД-р Надежда Римпова е със специалност педиатрия. Работи като асистент в Клиниката по пулмология и и интензивното отделение към Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София. Докторант е към Медицински унивеситет София и от 3 години работи по темата "Витамин D и респираторните инфекции". 

Интервю с д-р Римпова относно значението на витамин D прочетете във вестник "Доктор"

rimpova-1Доскоро за витамин D се мислеше, като за основен фактор за правилния растеж и минерализация на костите. В действителност, обаче рецепторът за витамин D може да се открие във всички клетки на организма. Това означава, че всички органи имат нужда от този витамин, за да функционират правилно. В този смисъл, витамин D функционира като хормон, който повлиява действието на стотици гени в човешкия организъм.

Витамин D е регулатор на имунитета и осигурява защита
срещу най-различни инфекциозни причинители. В клетките на дихателната система той насочва възпалителния отговор към синтез на противоинфекциозни белтъци, които помагат на организма в борбата срещу дихателните инфекции, заемащи първо място по честота сред детските заболявания.

Продължение...