• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10
  • Photo Title 12

10.12.2013, 17:11 (обновена 10.12.2013, 17:45)
Диляна Панайотова

prikazki-5Над 5000 души са се включили в инициативата „Приказки без край", която вече е в сила от година.
В Специализираната болница за активно лечение по детски болести - София бяха отчетени резултатите от инициативата, насочена към подобряване на болничния престой на децата с помощта на мобилни библиотеки с книжки за всяка възраст и специално обучени аниматори.

Кампанията се провежда в 12 лечебни заведения в София, Варна и Русе. За една година са реализирани 420 броя посещения в клиниките, а дейностите в рамките на „Приказки без край" са достигнали до близо 3000 малки пациента. Едногодишната практика сочи, че хоспитализираните деца се чувстват по-спокойни в болницата с помощта на приказките, музикалните игри, театралните постановки и честването на празниците.

Потапянето в света на приказките и забавленията помага на децата и на техните родители да приемат по-леко престоя и лечението в болницата. Освен това дейностите в рамките на „Приказки без край" правят по-естествена връзката между децата, родителите и терапевтичните екипи.

„Поставянето в среда близка до домашната позволява на децата да се почувстват по-спокойни и да съдействат активно при лечението. Това носи спокойствие в работата на лекарите и сестрите и повече сигурност у родителите", отбеляза психологът на СБАЛДБ-София д-р Румяна Милушева.

Проф. Радка Тинчева, началник на клиника в лечебното заведение, подчерта, че от осъществяването на „Приказки без край" болницата е станала едно по-приятно място за малките пациенти. „Когато заговорим за болници, лечение и заболяванията при децата, сме свикнали да се натъжаваме и да правим асоциации непременно с нещо много лошо. Усмивките, които аниматорите провокират у децата с приказки, песнички и различни забавни занимания, допринасят за позитивната атмосфера в нашата болница", каза проф. Тинчева.

Председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ сподели, че в много държави отдавна са оценили положителното влияние на приветливата болнична среда върху възстановяването на децата и затова е практика в лечебните заведения да работят целодневно специално обучени аниматори - медицински клоуни, които развличат децата.

„Доказано е, че системното използването на подобни методи води до по-бързо възстановяване на децата в болнична среда. У нас има очевидно закъснение в системното внедряване на подобна практика в педиатричните отделения", каза проф. Пилософ.
Той съобщи, че дългогодишната практика, например в Израел, доказва, че присъствието на клоуни в лечебните заведения снижава предоперативният стрес при децата и скъсява възстановителния период след интервенни или хирургични процедури средно с 2 - 3 дни. „Опитът на Израел и на много други наши и чужди колеги доказва, че „Приказки без край" е изключително необходима инициатива", каза още той.

Събитието в СБАЛДБ-София продължи с предколедно празненство за малките пациенти на лечебното заведение, в което актьорите и телевизионни водещи Димитър Рачков и Енчо Данаилов - Бате Енчо се забавляваха заедно с децата и украсиха Коледно дръвче. Накрая звездите поднесоха лично подаръци на всички малки пациенти.

Posted by Вероника Шербанова
Публикувана на 10 December 2013 в 19:17
Инициатива "Приказки без край"

prikazki-2Аниматори и мобилни библиотеки намаляват престоя за лечение на деца в болница с няколко дни. Това съобщиха днес организаторите на Националната инициатива „Приказки без край“ по време на отчет на кампанията за последната една година.
Инициативата се провежда в 12 лечебни заведения в София, Варна и Русе. В рамките на една година са направени над 420 посещения в клиниките, като кампанията е обхванала близо 3000 пациенти.

Данните сочат, че благодарение на аниматорите и разнообразните развлечения децата са по-спокойни, което помага както на децата, така и на родителите им да приемат по-леко престоя и лечението в болница.
Децата се намират в среда, близка до домашната, което позволява и да съдействат за лечението, категорична е д-р Румяна Милушева, психолог в Специализираната болница по детски болести в София.
Когато говорим за болници, лечение и заболявания при децата, сме свикнали да се натъжаваме и да правим асоциации с нещо много лошо. Но усмивките на децата, провокирани от аниматорите, песничките, забавленията допринасят за позитивна атмосфера в болницата, посочи проф. Радка Тинчева.

Много държави отдавна са оценили положителното влияние на приветливата болнична среда върху възстановяването на малките пациенти. У нас има закъснение на внедряването на подобни практики в педиатричните отделения, коментира председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ.
Присъствието на специално обучени аниматори намалява предоперативния стрес при децата и намалява възстановителния период със средно 2-3 дни, уточни той.

prikazki-3 prikazki-4

И как лечебните заведения могат да станат по-приятни за малките пациенти?

Отговор на тези въпроси ще бъдат дадени на 10.12.2013 г., вторник, от 11.00 часа в Специализираната болница за активно лечение по детски болести – София (бул. „акад. Иван Евстатиев Гешов“ №11, ет. 4, Голяма аудитория), когато ще бъдат отчетени резултатите от провежданата вече една година Национална инициатива „Приказка без край“.

Инициативата е насочена към подобряване на болничния престой на децата в цялата страна с помощта на мобилни библиотеки и специално обучени аниматори. Целта е хоспитализираните деца да се възстановят по-бързо в стресиращата болнична обстановка чрез четене, музика, театър и празненства.

Събитието ще бъде открито от директора на болницата д-р Мария Екимова и председателя на Българска педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ, които ще представят социалната значимост на проекта и необходимостта от разширяване на обхвата му във всички педиатрични клиники в страната. Психологът на лечебното заведение д-р Румяна Милушева ще разкаже как инициативата „Приказка без край“ се отразява на детската психика, на връзката с родителите и лекарите.

В рамките на събитието ще се проведе и предколедно празненство за малките пациенти на лечебното заведение. Актьорите и телевизионни водещи Димитър Рачков и Енчо Данаилов - Бате Енчо ще се забавляват заедно с децата, докато правят собственоръчно част от Коледната украса и при украсяването на елхата. Накрая звездите ще поднесат подаръци на всички малки пациенти.

Очакваме ви!

 

http://zdrave.net/Portal/News/Default.aspx?evntid=gDP%2f2sYiZYo%3d
10.12.2013, zdrave.net, Невена Попова

prikazki-1Над 420 посещения в детски отделения и клиники в София, Пловдив и Варна отчетоха организаторите на Националната кампания „Приказки без край”, които от една година полагат усилия идеята им да получи повече привърженици и последователи. Когато началото е положено, доброволци аниматори изразяват желание да гостуват на болни деца и придружаващите ги родители по време на престоя им в болница и да го направят по-приятен, забавен и спокоен. Така и у нас се появяват момичета и момчета, облечени като клоуни, които помагат на малките пациенти да преодолеят по-лесно страха и дискомфорта от дните в болницата.

„В това няма нищо изненадващо – в развитите страни от години е позната професията „медицински клоун”, а дългогодишният опит в други държави като Израел например потвърждава, че системното внедряване на подобни практики в педиатричните отделения снижава предоперативния стрес и скъсява възстановителния период след интервенционални процедури, хирургични манипулации и операции средно с 2-3 дни. Всички подобни артистични дейности подобряват общата болнична атмосфера и правят връзката между деца, родители и лекуващия ги медицински персонал по-естествена и близка”, посочи председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ. Той гостува на тържеството днес по повод годишнината от старта на инициативата „Приказки без край”, на което домакин беше Специализираната болница за активно лечение по детски болести в столицата.

Аниматорските програми в рамките на инициативата са зарадвали повече от 3000 болни деца през годината, навсякъде са били приети много добре и мобилните библиотеки с книжки за всяка възраст, отчетоха още организаторите. Очаква се през следващата година „Приказки без край” да навлезе успешно и в други лечебни заведения, след като стана факт и получи висока оценка в 12 болници в София, Варна и Русе.

„Приказки без край” води началото си от ноември 2012 г., когато започват първите дейности по подготовката на аниматорски екипи и на „мобилни библиотеки”. Проектът е част от програмата за корпоративна социална отговорност на фармацевтичната компания ГлаксоСмитКлайн.

Детският ревматоиден артрит протича с много висока температура и обрив

http://www.blitz.bg/article/36603

20131129В днешния брой на в. “Доктор” ще говорим за ревматоидния артрит в детска възраст. Оказва се, че съществуват различни форми на това заболяване, а терминът детски ревматоиден артрит е много по-тясно понятие. За да бъдем полезни с тази информация, ви предлагаме интервю със специалиста по детска ревматология доц. д-р Стефан Стефанов от Клиниката по детска ревматология в Педиатрията в София.

- Д-р Стефанов, що за заболяване е детският ревматоиден артрит?
- Преди да минем по същество, както се казва, се налага да уточним терминологията. По принцип детският ревматоиден артрит е много тясно понятие. Това е само малка част от т.нар. ювенилен идиопатичен артрит - това е терминът, който се използва в педиатрията. Ювенилният идиопатичен артрит е събирателна дума на много форми артрит с различни причини, с различно протичане и различна еволюция във времето. Те се разграничават според броя на поразените, на болните стави. Да започнем със системната форма, при която артритът протича с много висока температура и обрив. При полиартритната форма се увреждат повече от 5 стави. При следваща форма вече се увреждат по-малко от пет стави - от една до четири. Освен тези основни форми съществуват и още няколко такива на ювенилния идиопатичен артрит. Това са: ентерит или свързани артрити, псориатичен артрит и др.

Някои форми се лекуват по-лесно, други - по-дълго време. Просто групата е много разнородна. Но нека се знае, че само полиартритите и положителният ревматоиден фактор наричаме детски ревматоиден артрит. И последно - говорим за много рядко срещано заболяване в България. Статистиката отчита само едно заболяло дете за период от 2-3 години.

Продължение...