• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10
  • Photo Title 12

Те искат здравната каса да поеме месечните разходи за консумативите по инсулиновите помпи
http://btvnews.bg/article/bulgaria/obshtestvo/roditeli-na-detsa-s-diabet-shte-sadyat-darzhavata.html

Родители на деца, болни от диабет, ще съдят държавата. Те искат здравната каса да поеме месечните разходи за консумативи на деца диабетици, които са на инсулинови помпи.
Този вид терапия се прилага от година в Европа и тепърва у нас. В другите страни лечението се поема от държавата.
България е единствената страна в Европейския съюз, която не реимбурсира никаква част от лечението с инсулинови помпи. Те се прилагат в световен мащаб вече повече от 20 години.
Инсулиновата помпа струва 7 хиляди лева. Родители искат здравната каса да поеме месечните консумативи за приспособлението.
„С писалката правихме апликации на инсулин 4 пъти дневно, за три дни това са 12 убождания. Сега с помпата убождането е 1 на три дни. Дори от тази гледна точка ми изглежда съдистично да бодем децата, след като можем да облекчим живота им”, обясни Ваня Стоянова, майка на болно дете.
„Ако се използва инсулиновата помпа, всички усложнения ще се отложат във времето. Те няма да настъпят на 15 години, а на 40-50, тоест ще имат пациентите един дълъг здрав живот с добър контрол над заболяването”, допълни проф. Генка Петрова.

видео: http://goo.gl/iFCtWh

България е единствената страна в ЕС, която не подпомага финансово лечението им
Родители и лекари протестират. Българчета с диабет са единствените в Европейския съюз, на които държавата не финансира дори частично купуването на инсулинови помпи и ежемесечните консумативи за тях. Болните от диабет деца у нас са около 1500. Едва около 70 от тях могат да се лекуват с инсулинова помпа.

Виктория е била на 10 месеца, когато й поставят диагнозата диабет. Майка й признава, че момиченцето има инсулинова помпа, само защото една фирма е направила дарение на Вики. Разходите за консумативи за помпата са като доживотен заем за родителите на детето. За тях плащат 300 лв. всеки месец.

Инсулиновата помпа струва 8 хил. лева. Затова подобно лечение остава недостъпно - по финансови причини. Майката на 8-годишния Преслав настоява институциите да обмислят своята политика.

"Държавата засега нищо не е направила, а може да реембурсира консумативите или поне някаква част от тях, тъй като е много трудно за нас родителите да се справяме само финансово", коментира Биляна Петкова, майката на Преслав.

Няма и политическа воля лечението с инсулинови помпи да стане достъпно, огорчени са също лекарите. "Искам децата в България да бъдат обгрижвани, така като е в другите нормални страни и ми е болно, че нашите деца са лишени от това", каза доц. Мая Константинова, Национален Консултант по детска ендокринология.

Позицията на Здравната каса по казуса пък е следната: Пълното заплащане на инсулинови помпи, глюкозни сензори и консумативи за диабетно болните ще предизвика финансови затруднения и недоволство от пациенти, страдащи от други заболявания.

Сдружение на родители ще отстоява пред европейските институции правото на децата да бъдат лекувани със съвременни методи
http://zdrave.net/Portal/News/Default.aspx?evntid=ZbGobugP2Tc%3d

20.2.2014 г., zdrave.net, Невена Попова

decaИнсулиновите помпи трябва най-сетне да намерят място и у нас като подходящ и много щадящ метод за лечение при децата диабетици, в развитите страни те отдавна вече не са новост, а практика. Това заяви днес по време на пресконференция-дискусия в столицата националният консултант по детска ендокринология и болести на обмяната доц. Мая Константинова. Тя уточни, че не повече от 20% от децата с диабет у нас имат нужда от този вид лечение и на практика остават дискриминирани, тъй като стойността на помпите и сензорите за тях не се покрива от здравната каса. Естествено, ние не твърдим, че всичките 1500-1600 деца с диабет трябва да бъдат оставени на терапия с помпи, но като специалисти не можем да не подкрепим онези от тях, за които това лечение действително е най-подходящото, допълни още специалистката. Този метод има огромни предимства, особено при най-малките, при него нивата на кръвната захар се следят и измерват възможно най-точно през много кратки интервали от време, а това е изключително важно за децата, посочи доц. Константинова. От позицията на педиатър и ендокринолог с дългогодишен опит в лечението на детския диабет, тя изтъкна, че този терапевтичен подход може да предотврати тежките животозастрашаващи хипогликемични кризи при деца, да им гарантира оптимално дозиран режим на инсулиново лечение, нормално развитие и превенция на тежки усложнения в по-късна възраст. Друг съществен проблем е, че у нас броят на специалистите, които имат познания и опит в поставянето на инсулинови помпи е твърде малък – те са 9 от общо 500 ендокринолози, а това означава, че ако се мисли перспективно, трябва да се насочат усилията и към организирането на обучение за лекари, които ще имат такава компетентност, допълни още националният консултант.   
Нито една институция у нас досега не е проявила интерес към призивите на лекари и родители, има само неразбиране и прехвърляне на топката помежду им, стана ясно още от изказвания на много родители, които взеха участие в дискусията. Водени от желанието да информират обществото за проблемите и да предизвикат по-адекватна реакция от страна на институциите, те ще регистрират сдружение, което ще обедини родители на деца, лекувани с инсулинови помпи. Организацията ще сезира европейските институции и ще потърси тяхното съдействие, за решаването на проблема.
Междувременно пресцентърът на НЗОК разпространи съобщение, в което се подчертава, че касата е против предложението на Фонда за лечение на деца от 2015 г. да поеме консумативите за инсулинови помпи и глюкозни сензори за деца с диабет.
Zdrave.net припомня, че у нас този метод на лечение е въведен през 2007 г. и към момента се прилага само при 70 деца диабетици. Техните помпи са закупени от родителите им или са от дарения и спонсорства. България остава единствената страна в Европа, в която институциите не поемат заплащането дори на част от лечението с инсулинова помпа. Независимо от резултатите от фармакоикономическия анализ на група наши експерти, доказващ висока финансова ефективност на тази терапия, както и от разработените нови критерии за включването й при деца с диабетно заболяване, стартирало преди 6-годишна възраст, все още ситуацията остава без промяна.

Близо 300 деца се нуждаят от нея

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2014/02/20/nzok-da-plashta-insulinovata-pompa-na-bolnite-deca-iskat-roditeli.216528


Рдители на деца, болни от диабет, искат Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ да поеме месечните разходи за консумативи на деца диабетици, които са на инсулинови помпи. Родителите бяха подкрепени от доц. Мая Константинова, национален консултант по детска ендокринология и болести на обмяната.
Този вид терапия се прилага от година в Европа и тепърва у нас. В другите страни лечението се поема от държавата. България е единствената страна в Европейския съюз, която не реимбурсира никаква част от лечението с инсулинови помпи. Те се прилагат в световен мащаб вече повече от 20 години.
Родители искат Здравната каса да поеме месечните консумативи за приспособлението. Те посочиха, че цената на помпата е близо 3500 евро, а консумативите за един месец са около 300  лева  Болните деца от диабет са близо 1500, към момента 70 от тях контролират нивото на инсулина с помпа, каза доц. Константинова.
По думите й близо 300 деца се нуждаят от инсулинова помпа. Целта й е да се овладее състоянието на най-малките - децата до 6-годишна възраст, а след това ще се търси начин и за закупуване на помпи за по-големите деца.
Специалистът обясни, че използването на такава помпа сред най-малките деца не е опасно, защото тя се заключва и няма възможност нивото на подавания инсулин да се предозира.
Една от майките на дете, болно от диабет, заяви, че с писалката са правили апликации на инсулин 4 пъти дневно, за три дни това са 12 убождания.
"Сега с помпата убождането е 1 на три дни. Дори от тази гледна точка ми изглежда садистично да бодем децата, след като можем да облекчим живота им”, обясни тя.
Родителите са изпратили писма до Център "Фонд за лечение на деца" и до НЗОК. Фондът обаче не заплаща консумативи, каза Нели Логофетова, член на Обществения съвет на институцията, която също присъства на срещата. Според родителите от НЗОК не са отговорили на молбата им.
По публикацията работи: Анисия Иванова

20 февруари 2014 11:51 / обновена в 15:19 | Димитър Панев |
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1221142


Родители за пореден път поискаха държавата да покрие поне част от лечението на болните им от диабет деца с инсулинови помпи.
Около 300 са малчуганите, които имат нужда от подобни помпи, а България е единствената страна на Стария континент, която не заплаща нито лев за това лечение. Цената на една инсулинова помпа е над 7000 лева, а стойността на консумативите по нея възлиза на 250 лв. месечно.
От Здравната каса съобщиха, че Фондът за лечение на деца вече е направил предложение държавата да покрива въпросното лечение. Проблемът обаче се състои в това, че ако Касата осигури инсулинови помпи на нуждаещите се деца, това ще предизвика финансови затруднения и недоволството на други групи пациенти, които ще се почувстват дискриминирани.
Поставянето на помпа намалява значително риска от развитие на усложнения при малчуганите с диабет. У нас диабетно болните деца са около 1500. Счита се, че 20% от тях имат нужда от лечение с помпа. Но към момента при едва 70 от децата родителите са успели да закупят подобни устройства, обяснява националният консултант по детска ендокринология доц. Мая Константинова.
„За разлика от Словения, където 100% от децата с новооткрит диабет веднага имат възможност да започнат лечение с инсулинова помпа, като на 100% се поемат помпата, консумативите, а и вече и глюкозния сензор, а ние нямаме абсолютно никаква част още от това лечение. Ние стартирахме проучване, като се сравниха средствата за лечение с инсулинови помпи и се оказа, че много повече средства се хвърлят, когато има усложнения. Така че нямаме основания по-нататък да бъдем евтини на брашното и скъпи на триците", добави Константинова.
Според проведена анкета сред българските лекари 70% от тях са готови да назначат лечение с помпи на нуждаещите се. Финансиране обаче няма, въпреки че в България подобно лечение съществува от 2007 г.
От своя страна, от Здравната каса обаче уточниха, че имат задължението да осигуряват равнопоставеност при достъпа до лечение на всички здравноосигурени. Заплащането на инсулиновите помпи само за деца е дискриминационно по признак възраст, допълват от институцията.
От Националната асоциация на децата с диабет обаче са на мнение, че държавата първо трябва да покрива нуждите за измерване на кръвната захар при диабетиците и след това да мисли начини за финансиране на лечението със скъпите инсулинови помпи.