• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10
  • Photo Title 12

26 Ноември 2014 | Агенция "Фокус"
koledaСнимка: Информационна агенция "Фокус"

София. В последните една - две години в България се работи по-сериозно за диагностициране на нарушенията на слуха. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ доц. Ралица Георгиева, началник на Неонатологичното отделение в СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев”, която е една от болниците, получили апарат за отоакустични емисии от инициативата „Българската Коледа“.

„Апаратурата пристигна преди един ден, така че все още предстои обучение на персонала, след което вече ще започне да се използва рутинно в практиката, тъй като ние приемаме новородени деца от цялата страна, които се нуждаят от високоспециализирано интензивно лечение”, уточни Георгиева. По думите й, намеренията в тази посока са да се въведе повсеместен скрининг за изследване на слуха при новородените деца, така че когато се открият съмнителни данни за увреждания, детето да бъде насочено към по-специализирано изследване.

Продължение...

Над 1,2 млн. лв. от кампанията са отишли за апаратура за над 30 болници

Благодарение на стотици хиляди българи тазгодишното издание на "Българската Коледа" успя да събере 2 163 004 лв. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който представи резултатите от XI-то издание на "Българската Коледа" в неделя, 22 ноември.
С близо 950 хил. лв. от тази сума дарителите са подкрепили 524 деца, повечето от тях страдат от вродена глухота. Закупени са лекарства на стойност 220 хил. лв., 276 хил. лв. са отишли за рехабилитация. Над 1,2 млн. лв. са отишли за апаратура за над 30 болници.

„Инициативата ни помага да осъзнаем колко голяма е силата на проявената човешка съпричастност и доброта и че подаването на ръка на пострадалите осмисля живота ни”, каза Плевнелиев. Той посочи, че инициативата има амбицията да подобри здравето на българските деца, като насърчи отговорното дарителство.
„Преди година решихме заедно да насочим усилията към зрението и слуха на децата. Горд съм, че резултатите, които отчитаме днес са много обещаващи”, посочи той. Държавният глава коментира, че тези заболявания се развиват в ранна детска възраст. Малките деца не знаят, че те не виждат, те не се оплакват. За проблемите им научаваме на по-късен етап. За зрителните проблеми се разбира, когато деца тръгнат на училище, което е фатално късно.

Продължение...

УЧРЕДЯВАТ НАГРАДА ПО ПЕДИАТРИЯ НА ИМЕТО НА ПРОФ. Д-Р ИВАН МИТЕВ

Награда за най-значима научна разработка в областта на педиатрията на името на проф. д-р  Ив. Митев да бъде връчвана всяка година.

Това предложи Катедреният съвет, начело с проф. д-р Иван Литвиненко от Специализираната болница за активно лечение „Проф. Д-р Иван Митев”- София (СБАЛДБ). 

Поводът е 90-  годишнината от рождението на патрона на лечебното заведение, която тържествено бе отбелязана днес.

Колеги, приятели, съмишленици и  последователи  от медицинската общност се събраха на юбилейното честване, за да отбележат приноса на проф. д-р Иван Митев (1924-2006 )  за развитието на педиатрията и особено на социалната педиатрия и детската  ревмокардиология.

Виж цялата информация

dete-babrekФранцузи обучават нашите специалисти
Много деца са на хемодиализа докато чакат нов бъбрек.
http://www.monitor.bg/article?id=447341

СНИМКА БОЙКО КИЧУКОВ

МАРИАНА ТОДОРОВА
20.10.2014
Едва 54 са децата с бъбречни трансплантации у нас, въпреки че нуждаещите се от нов орган са много повече. Това съобщи детският нефролог д-р Полина Митева.
„За съжаление страната ни е на едно от последните места в Европа по бъбречни трансплантации при деца въпреки оптимистичните резултати”, каза д-р Митева. Първата такава операция била направена у нас през 1968 г. в детската урология на „Пирогов”. 18 г. по-късно бил създаден и първият диализен център за лечение на деца с остра и хронична бъбречна недостатъчност. До 2004 г. през него са минали 175 малчугани с терминална бъбречна недостатъчност. От тях 54 вече са трансплантирани, като 33 са оперирани у нас, а 21 - в чужбина.

Продължение...

Доц. Анелия Буева, началник  на Клиниката по нефрология в Педиатричната болница - София е сред новите попълнения

Правителството направи промени в състава на Обществения съвет към центъра „Фонд за лечение на деца” на редовното си заседание на 24-и септември, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Целта е да се подобри работата му и ползването на достъпна медицинска помощ за най-малките пациенти.

На мястото на досегашните членове на Обществения съвет –Владимир Пилософ, Борислав Владимиров, Стелиана Кюркчиева, Ирина Ковачева и Мая Данчева за членове са определени Огнян Бранков, Румен Кастелов, Анелия Буева – Велковска, Венета Божинова – Чамова и Надежда Цекулова.

Проф. Бранков работи в Клиниката по чернодробна, жлъчна, панкреатична и обща хирургия на МБАЛ „Токуда болница София”, където се осъществяват дейности по детска хирургия.

Доц. Кастелов понастоящем е в Клиниката по ортопедия и травматология на Медицинския институт на МВР.

Доц. Буева - Велковска е един от малкото специалисти в областта на детските болести и детската нефрология с богата професионална биография у нас. Началник е на Клиниката по нефрология на СБАЛ по детски болести „Д-р Ив.Митев” –София.

Проф. Божинова - Чамова е началник на Клиниката по нервни болести при деца на УМБАЛ по неврология и психиатрия „Св. Наум”. Външен експерт е към Център „Фонд за лечение на деца” в последните няколко години.

Надежда Цекулова е репортер в Програма „Хоризонт” на БНР с над 10-годишна журналистическа практика, която включва приоритетно теми в областта на здравеопазването.

Предвид биографията на всеки от новите членове на Съвета, в подновения си състав той гарантира висок професионализъм по отношение на определените му задачи като консултативен орган в подкрепа на дейността на Центъра и ще осигурява необходимата експертиза по всеки разглеждан случай, смятат от здравното министерство.