• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10
  • Photo Title 12

20 февруари 2014 11:51 / обновена в 15:19 | Димитър Панев |
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1221142


Родители за пореден път поискаха държавата да покрие поне част от лечението на болните им от диабет деца с инсулинови помпи.
Около 300 са малчуганите, които имат нужда от подобни помпи, а България е единствената страна на Стария континент, която не заплаща нито лев за това лечение. Цената на една инсулинова помпа е над 7000 лева, а стойността на консумативите по нея възлиза на 250 лв. месечно.
От Здравната каса съобщиха, че Фондът за лечение на деца вече е направил предложение държавата да покрива въпросното лечение. Проблемът обаче се състои в това, че ако Касата осигури инсулинови помпи на нуждаещите се деца, това ще предизвика финансови затруднения и недоволството на други групи пациенти, които ще се почувстват дискриминирани.
Поставянето на помпа намалява значително риска от развитие на усложнения при малчуганите с диабет. У нас диабетно болните деца са около 1500. Счита се, че 20% от тях имат нужда от лечение с помпа. Но към момента при едва 70 от децата родителите са успели да закупят подобни устройства, обяснява националният консултант по детска ендокринология доц. Мая Константинова.
„За разлика от Словения, където 100% от децата с новооткрит диабет веднага имат възможност да започнат лечение с инсулинова помпа, като на 100% се поемат помпата, консумативите, а и вече и глюкозния сензор, а ние нямаме абсолютно никаква част още от това лечение. Ние стартирахме проучване, като се сравниха средствата за лечение с инсулинови помпи и се оказа, че много повече средства се хвърлят, когато има усложнения. Така че нямаме основания по-нататък да бъдем евтини на брашното и скъпи на триците", добави Константинова.
Според проведена анкета сред българските лекари 70% от тях са готови да назначат лечение с помпи на нуждаещите се. Финансиране обаче няма, въпреки че в България подобно лечение съществува от 2007 г.
От своя страна, от Здравната каса обаче уточниха, че имат задължението да осигуряват равнопоставеност при достъпа до лечение на всички здравноосигурени. Заплащането на инсулиновите помпи само за деца е дискриминационно по признак възраст, допълват от институцията.
От Националната асоциация на децата с диабет обаче са на мнение, че държавата първо трябва да покрива нуждите за измерване на кръвната захар при диабетиците и след това да мисли начини за финансиране на лечението със скъпите инсулинови помпи.

Инициативата „Българската Kоледа” 2013/2014 е събрала дарения на стойност 2 163 004 лв. Това обяви началникът на кабинета на президента Екатерина Захариева. Тя поясни, че тази година индивидуалните дарения, направени по банков път, са 2336, с около 500 повече от миналата година. По време на пресконференцията стана ясно, че е направено и най-голямото дарение досега от началото на формата на благотворителната инициативата – то е в размер на 100 000 лв.

Получените средства чрез банкови преводи възлизат на 995 751 лева. От изпратените кратки съобщения и гласови обаждания на стойност 1 лв. са събрани 877 859 лева. Така новата кампания на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ 2013/14 е събрала от старта си до 27 януари 2014 г. дарения в размер на 1 873 610 лева, поясни Екатерина Захариева. Към тези дарения за настоящата кампания се добавя и сумата от 289 394 лв., останала от предходната кампания, и така оперативният бюджет, с който инициативата разполага за тази година.

Продължение...

09.1.2014, zdr3dave.net
Невена Попова
http://zdrave.net/Portal/News/Default.aspx?evntid=4Ex1shkRICE%

Всички новородени под 30 гестационна седмица да имат достъп до специфични медикаменти за профилактика на инфекциите, причинени от сезонния респираторен синцитиален вирус – за това настояха на пресконференция в столицата днес представители на Фондация „Нашите недоносени деца” и Националния алианс на хората с редки болести. Те припомниха, че според сега действащите разпоредби право на такава профилактика имат само недоносени деца с хронична белодробна недостатъчност и бронхопулмонална дисплазия, докато друга част от децата, родени преждевременно и с ниско тегло остават извън обсега на този вид специфична превенция, която се провежда в рисковия сезон от месеците октомври до април.

Друга група деца, лишени от тази възможност са част от родените с вродени сърдечни малформации, стана ясно още на пресконференцията. Прилагането на този подход според специалистите снижава до минимум риска от възникване и развитието на бронхиолити и тежко протичащи пневмонии при тези новородени, което от своя страна води до намаляване на хоспитализациите и продължителния престой в отделения за интензивно лечение. Световните статистики сочат, че при недоносени деца честотата на инфекции на дихателните пътища е 10 пъти по-висока в сравнение с тази при доносените. 60% от родените между 28-ма и 32-ра гестационна седмица се хоспитализират по тази причина през първата година от живота им. При деца под 1 година смъртността по повод инфекции на долните дихателни пътища от респираторен синцитиален вирус е 2,5 пъти по-висока в сравнение със смъртността, свързана с грипна инфекция.

В момента с профилактика у нас са обхванати приблизително 400 недоносени новородени, основно с тегло при раждането под 1 кг и по изключение такива с тегло при раждането под 1,5 кг, посочи националният консултант по неонатология доц. Ралица Георгиева. От нейните думи стана ясно, че това представлява около 80% от общия брой нуждаещи се деца, като в момента усилията са насочени към обхващането на останалите 20% или не повече от 100 деца, част от които – 25-30, са с вродени сърдечни малформации. „Въпреки усилията ни и многобройните преговори с МЗ и НЗОК това едва ли ще се случи, защото срокът за обсъждането и включването на тази възможност в Наредба 38 изтича утре”, алармира председателката на Фондация „Нашите недоносени деца” Нина Николова.

НЗОК отговаря:
Сезонната профилактика на недоносените – по реда за ваксините или в рамките на национална програма
09.1.2014, zdrave.net

„На база на мненията на националния консултант по неонатология - доц. Ралица Георгиева, на проф. Боряна Слънчева – завеждащ неонатологичното отделение в СБАЛАГ „Майчин дом“ и на доц. Маргарита Цонзарова – завеждащ Детска кардиология в НКБ, изказани по време на съвместна среща, НЗОК прави предложение до МЗ заплащането на тази профилактика да се осъществява по реда на останалите ваксини, извън задължителния имунизационен календар или по национална програма за профилактика на заболявания на дихателните пътища, предизвикани от респираторно – синцитиален вирус (RSV) за кърмачета и деца до 2-годишна възраст.” Това се казва в прессъобщение на НЗОК, изпратено до медиите часове след приключването на пресконференцията на Фондация „Нашите недоносени деца” и Националния алианс на хората с редки болести.

От касата уточняват, че на 9 декември 2013 г. са изпратили становище до министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева, в отговор на писма от МЗ, съдържащи предложения за промяна в Наредба №38 и въз основа на Становище на касата от 25 ноември 2013 г. за включване на препарат за профилактика на недоносени деца в наредбата. В него НЗОК изразява несъгласие за изричното включване в Наредбата на медикамента за провеждане на профилактика на повече деца, родени с ниско тегло, като посочва причините. НЗОК заплаща приложението на препарат за провеждане на профилактика на дихателните пътища, предизвикани от респираторно - синцитиален вирус (RSV) за 5 месеца през есенно-зимния период, на база на утвърдени Изисквания на НЗОК, разработени съвместно с националния консултант по неонатология доц. Ралица Георгиева, поясняват още от институцията и представят точни данни за броя на децата, при които е бил приложен този подход и сумите, които е заплатила НЗОК.

„В периода октомври 2011 г. – март 2012 г. препаратът е приложен на 221 кърмачета и деца, като касата е заплатила сумата от 1 978 212 лв. Направен е анализ на извършената профилактика. Данните показват, че 206 от децата са били хоспитализирани, като за болничното им лечение НЗОК е заплатила 1 179 181 лв. Отчетени са профилактични и диспансерни прегледи само при 10 от кърмачетата и децата. В периода октомври 2012 г. – март 2013 г. е осигурен препарат за 297 кърмачета и деца и е заплатена сумата от 3 924 321 лв. Анализът показва, че при 166 от профилактираните деца се е наложило болнично лечение, за което са заплатени 1 780 976 лв. и диспансерни прегледа при 41 кърмачета и деца”, отчитат от осигурителната институция.

„Вероятно причината за липсата на ефективно диспансерно наблюдение е неравномерното разпределение на детските пулмолози в страната и кърмачетата се проследяват от неонатолозите в болниците. Изложените данни показват, че не може да се регламентира контрол на отпуснатите и приложени количества от лекарствения продукт”, коментират още от здравната каса. Според нейните специалисти друг съществен проблем при прилагането на препарата е, че не може да се прогнозира развитието на едно кърмаче и как то ще наддаде на тегло за 5 месеца, което е важно за прилагането на препарата, тъй като неговото количество се изчислява на кг тегло за целия период. Отпусканите количества са прогнозни и при промяна на нуждите се налагат корекции на количествата флакони при кърмачета с по-бързи темпове на увеличение на теглото и анулиране на действащите протоколи.

През есенно-зимния период на 2012 -2013 г. е утвърдено лечението на 323 кърмачета и деца с 3957 опаковки на стойност 4 384 831 лв., а към момента касата осигурява сезонната профилактика (октомври 2013 г. – март 2014 г.) на 363 кърмачета и деца, за което ще заплати 4 500 000 лв., се посочва още в прессъобщениетo.

http://www.vesti.bg/tavan-na-cenite-na-koito-bolnicite-kupuvat-lekarstva-6003064

Фирмите няма да участват в обществени поръчки в лечебни заведения с цени, по-високи от тези, които са договорили с касата, съобщи здравният министър Таня Андреева след заседание на Министерския съвет.

Въвеждането на своеобразен "таван" на цените, на които фирмите ще могат да продават медицински изделия и лекарства на болничните заведения е една от краткосрочните мерки за оптимизиране функционирането и подобрение на контрола на здравната система, които Министерски съвет прие на 15 януари 2014 г.

Реализирането на повечето от мерките, включително и тази, ще отнеме известно време, тъй като ще се наложат и промени в редица нормативни актове. Андреева твърди, че в момента касата договаря с фирмите определени цени, но след това същите фирми, участвайки в търгове в лечебните заведения, постигат други по-високи цени.
Идеята е да има пределни цени, на които ще се участва в процедурите по обществени поръчки в лечебните заведения. Парадоксално е, че в големите болници, където цените би трябвало да са по-ниски поради по-големите закупени количества, се оказват, че са най-високите цени. Просто пазарната икономика е малко сгрешена, коментира още Андреева.

Продължение...

Образователната кампания „Първите 1000 дни и след това“ ще стартира през 2014 г. и ще обедини водещи лекари в областта на неонатологията, акушеро-гинекологията и храненето в сдружение „С грижа за бъдещето“. Сдружението ще популяризира ролята на правилното хранене преди зачеването, по време на бремеността, периода на кърменето и захранването на малкото дете сред българските жени във водещи акушеро-гинекологични болници и кабинети в цялата страна. Ще бъде организирана мащабна информационна кампания, насочена към бъдещите и настоящи майки, както и серия от безплатни консултации и обучения във връзка с храненето и начина на живот на бъдещите, потенциални и настоящи родители. Целта на кампанията е да насърчи раждаемостта и да информира и образова родителите как да се грижат правилно за себе си и за своите деца през първите години от техния живот.

Концепцията за първите 1000 дни (приблизително 3 години) описва времето, в което жената може да промени съдбата на своето дете към по-добро, да му помогне да развие своя пълен потенциал и да го научи да води здравословен живот. Всяка жена трябва да се грижи за себе си като спазва оптимална диета от момента на зачеването, през бременността и кърменето и изгради правилни хранителни навици на своето дете. А когато роди, най-важно е да предложи на детето си най-добрата храна от момента на раждането, през периода на захранването и прохождането. Правилното хранене през този критичен период от живота може да постигне огромна разлика като помогне в превенцията на хронични заболявания и подобри техните евентуални последици.

Продължение...