• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10
  • Photo Title 12

bg koleda"Българската Колeда” помогна на още 307 деца"
05.5.2015 г., zdrave.net

Още 307 деца са подпомогнати в рамките на благотворителната кампания на президента „Българската Коледа“.
Експертният съвет към инициативата одобри постъпилите молби за помощ на базата на приложените към документите на всяко дете актуални медицински документи, изразените становища от лекуващи лекари и национални консултанти по профила на заболяванията. Средствата, отпуснати на 307-те деца, са на обща стойност 410 861 лв.

След становище на Националния консултант по медицинска генетика са подпомогнати 14 деца за осъществяване на генетични изследвания. Общата стойност на даренията са 10 700 лв.
За осъществяване на допълнителна специализирана рехабилитация са подпомогнати 222 деца с неврологични и вродени заболявания, на обща стойност 177 900 лв.

Продължение...

snimka1Около 1% от децата са само с един бъбрек, а 7% са с удвоени органи
http://www.blitz.bg/article/41408
24 април, 11:51

Задължителният ехографски преглед на 6-месечните бебета предотвратява по-тежки бъбречни заболявания

snimka2Д-р Димитър Русинов е нефролог в единствената клиника в България по детска нефрология и диализен център към Педиатрията “Проф. Ив. Митев” в София, където извършва диализно лечение и наблюдение на бъбречнотрансплантирани деца. По повод Световния ден за профилактика на бъбречните заболявания - 12 март - д-р Русинов коментира детската заболеваемост в страната и проблемите на профилактиката.

- Д-р Русинов, често ли боледуват днешните български деца от бъбречни заболявания?
- При децата бъбречните заболявания са втори по честота след респираторните. За радост най-честите бъбречни заболявания не са толкова опасни. Това са инфекциите на отделителната система. Но винаги има риск да преминат в по-тежко състояние.

Често се среща също нефролитиазата (бъбречнокаменната болест), и то не просто в детска възраст, дори кърмачета имат камъни в бъбреците. По-сериозните болести са аномалиите на отделителната система. В зависимост от тяхната тежест, от това дали са засегнали двустранно бъбреците, може да настъпи бъбречна недостатъчност. Не само в България, но и в света, около 40-50% от децата на диализно лечение всъщност имат аномалии на отделителната система.

Продължение...

news-03Източник:
http://zdrave.net/Portal/News/Default.aspx?evntid=gH7LGAqi1Kc%3d

Децата, прекарали бъбречна инфекция, които се нуждаят от продължително анитбактериално лечение, на практика са лишени от тази възможност, защото няколко евтини лекарствени продукта не се внасят в страната и родителите им са принудени да ги осигуряват сами от съседни държави. За това алармираха нефролози и родители на пресконференция, посветена на Световния бъбречен ден, който тази година е под наслов „Има надежда”.

Голямо проучване на екип детски нефролози, обхванало 5000 деца от областите София, Враца, Монтана, Смолян, Кърджали, Бургас, Варна и Велико Търново е показало, че при 17% от изследваните е било констатирано повишено ниво на белтък в урината, посочи детският нефролог д-р Димитър Русинов от СБАЛДБ „Проф. Иван Митев” в София. По неговите думи този факт дава основание на медиците да препоръчат включването на това изследване в профилактичния пакет за всички деца на 7 и 15- годишна възраст и вече се водят разговори с институциите в тази насока.

Продължение...

От 1 април 2015 г. всички лечебни заведения – изпълнители на болнична медицинска помощ (ЛЗБП) хоспитализират и дехоспитализират пациентите чрез единна регистрационна система. За целта при приема и напускането на лечебното заведение пациентите ще трябва да представят на регистратурата свой български личен документ. Това може да бъде:
• Лична карта;
• Временни удостоверения, издадени от МВР, при загуба на лична карта;
• Паспорт;
• Моряшки паспорт;
• Удостоверение за пребиваване на граждани на ЕС;
• Карта за постоянно пребиваващ в Република България чужденец;
• Разрешение за (постоянно) пребиваване;
• БЛД от стар тип (зелен паспорт);
Български граждани без такъв (новородени и деца под 14 години) се приемат в лечебните заведения с документ на придружител/настойник, като данните им се вписват ръчно в регистрационната система.

Продължение...

На 6 декември 2014 г. (Никулден) в 11:00 часа ще бъдат запалени светлините на Коледната елха пред входа на Националния дворец на децата (бул. „Ал. Стамболийски“ 191). Така ще бъде даден старт на благотворителната арт работилница за изработване на украса за детските клиники на 14-те болници в страната, включени в Националната инициатива „Приказки без край“. Събитието ще протече под мотото „Дари Коледно вълшебство за болните деца“.

Специални гости на събитието ще бъдат лицата на „Приказки без край“ актьорите Димитър Рачков и Енчо Данаилов – Бате Енчо. Двамата ще се забавляват заедно с децата като едновременно с това ще им помагат да изработят своите коледни украси за малките пациенти. Освен това Рачков и Бате Енчо ще въвлекат малчуганите в измислянето на нови приказки с помощта на нашумялата в световен мащаб игра Story Cubes.

Продължение...