• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10
  • Photo Title 12

Д-р Стефан Стефанов: Инфекция провокира реактивния артрит при децата!

http://www.blitz.bg/article/40273

20141120Когато говорим за артритни заболявания, за костни нарушения и прочее от тази голяма група заболявания, винаги асоциираме с възрастта. И сякаш забравяме, че и децата за съжаление могат да развият такива болести. За най-честите ревматологични заболявания в детска и юношеска възраст разговаряме с доц. д-р Стефан Стефанов от Клиниката по детска ревматология в Педиатрията в София.

- Д-р Стефанов, преди няколко месеца направихме за нашите читатели много полезно интервю за детския ревматоиден артрит. Сега ми се ще да поговорим и за другите ревматологични заболявания в детска и юношеска възраст. Кои са най-често срещаните?
- Искам да започна с това, че много заболявания протичат със ставни болки или с някаква симптоматика от страна на ставите - куцане, отказ от движение и други проблеми. Под чисто ревматологични заболявания разбираме тези, които са израз на възпаление, засягащо ставите. И вече от групата на тези заболявания най-чести са т.нар. реактивни артрити, които винаги са провокирани от някаква инфекция - било то на гърлото, на червата или на уринарния тракт. И не на последно място - вирусен артрит, съответно развил се след вирусно заболяване.

Продължение...

Всеки втори четвъртък от месец март светът отбелязва Световния бъбречен ден

toaletniСпомняте ли си като ученици колко гадни бяха тоалетните в училище? И колко често стискахме да се приберем в къщи. Същото продължава да се случва с нашите деца и днес. Дори да са ремонтирани, на някои места хигиената е покъртителна. А така се съсипват бъбреците, алармира Веселина Джамбазова от Асоциацията на родители на деца с бъбречни заболявания на пресконференция по повод Световния бъбречен ден. Близо 140 хиляди деца в България имат функционално отклонение на бъбреците, защото не ходят редовно до тоалетна. Това може да доведе до повтарящи се инфекции.

Продължение...

Те искат здравната каса да поеме месечните разходи за консумативите по инсулиновите помпи
http://btvnews.bg/article/bulgaria/obshtestvo/roditeli-na-detsa-s-diabet-shte-sadyat-darzhavata.html

Родители на деца, болни от диабет, ще съдят държавата. Те искат здравната каса да поеме месечните разходи за консумативи на деца диабетици, които са на инсулинови помпи.
Този вид терапия се прилага от година в Европа и тепърва у нас. В другите страни лечението се поема от държавата.
България е единствената страна в Европейския съюз, която не реимбурсира никаква част от лечението с инсулинови помпи. Те се прилагат в световен мащаб вече повече от 20 години.
Инсулиновата помпа струва 7 хиляди лева. Родители искат здравната каса да поеме месечните консумативи за приспособлението.
„С писалката правихме апликации на инсулин 4 пъти дневно, за три дни това са 12 убождания. Сега с помпата убождането е 1 на три дни. Дори от тази гледна точка ми изглежда съдистично да бодем децата, след като можем да облекчим живота им”, обясни Ваня Стоянова, майка на болно дете.
„Ако се използва инсулиновата помпа, всички усложнения ще се отложат във времето. Те няма да настъпят на 15 години, а на 40-50, тоест ще имат пациентите един дълъг здрав живот с добър контрол над заболяването”, допълни проф. Генка Петрова.

видео: http://goo.gl/iFCtWh

http://m.trud.bg/Article.aspx?Id=3329385

bolnicaГорещ дебат за плащането на инсулиновите помпи на българчетата с диабет се разрази вчера. Доц. Мая Константинова, национален консултант по детска ендокринология, съобщи, че 20% от децата със захарна болест се нуждаят от този вид лечение, но остават дискриминирани - НЗОК не плаща помпите и консумативите. От 2007 г. родителите на 70 българчета са купили устройствата със свои пари, а Фондът за лечение на деца поема консумативите.

Фондът пък предложи в бъдеще помпите, глюкозните сензори и консумативите да се плащат от здравната каса. НЗОК веднага реагира остро и посочи, че въведението "ще предизвика не само финансови затруднения, но и нова вълна от недоволство на много групи от пациенти, за които терапията с медикаменти и медицинските изделия е с незначителен процент на плащане от касата". А Елисавета Котова, шеф на асоциацията на децата и младите хора с диабет, заяви за "Труд", че преди да се стигне до покриване на помпите, трябва да се осигурят по 300, а не по 150 тест ленти годишно на диабетиците над 18 г., да се преоценят критериите за лечение с аналогови инсулини - т.е. не да се чака гликираният хемоглобин да стигне високи и опасни стойност, та едва тогава да се даде модерната терапия. "И диабетиците да бъдат обучавани как да живеят, защото в противен случай и "ракета" да им се постави на кръста, няма полза", каза Котова.

България е единствената страна в ЕС, която не подпомага финансово лечението им
Родители и лекари протестират. Българчета с диабет са единствените в Европейския съюз, на които държавата не финансира дори частично купуването на инсулинови помпи и ежемесечните консумативи за тях. Болните от диабет деца у нас са около 1500. Едва около 70 от тях могат да се лекуват с инсулинова помпа.

Виктория е била на 10 месеца, когато й поставят диагнозата диабет. Майка й признава, че момиченцето има инсулинова помпа, само защото една фирма е направила дарение на Вики. Разходите за консумативи за помпата са като доживотен заем за родителите на детето. За тях плащат 300 лв. всеки месец.

Инсулиновата помпа струва 8 хил. лева. Затова подобно лечение остава недостъпно - по финансови причини. Майката на 8-годишния Преслав настоява институциите да обмислят своята политика.

"Държавата засега нищо не е направила, а може да реембурсира консумативите или поне някаква част от тях, тъй като е много трудно за нас родителите да се справяме само финансово", коментира Биляна Петкова, майката на Преслав.

Няма и политическа воля лечението с инсулинови помпи да стане достъпно, огорчени са също лекарите. "Искам децата в България да бъдат обгрижвани, така като е в другите нормални страни и ми е болно, че нашите деца са лишени от това", каза доц. Мая Константинова, Национален Консултант по детска ендокринология.

Позицията на Здравната каса по казуса пък е следната: Пълното заплащане на инсулинови помпи, глюкозни сензори и консумативи за диабетно болните ще предизвика финансови затруднения и недоволство от пациенти, страдащи от други заболявания.