• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10
  • Photo Title 12

Правителството одобри проект на Меморандум за разбирателство между Министерството на здравеопазването и Световната здравна организация   (СЗО). Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет на 13-и август 2014 г. Очакванията са СЗО да подкрепи страната ни за получаване на средства от Норвежкия финансов механизъм и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП), които да бъдат използвани за подобряване качеството на пренаталната диагностика и на неонаталните грижи чрез модернизация на тези отделения.

Подписването на меморандума създава възможност СЗО да предостави необходимия анализ и адекватна оценка за нуждите на болниците в страната, които ще послужат за разработване на насоки за кандидатстване по съответните мерки от програмата.

От Министерство на здравеопазването ще бъдат определени експерти за работа по дейностите от меморандума.

Те ще отговарят за сътрудничеството с Регионалния офис на СЗО за Европа, за оперативното планиране и изпълнението на дейностите съвместно с техническите отдели на организацията.

Едва 1-2% от шестмесечните и 15% от бебетата, навършили три месеца продължават да се хранят само с майчина кърма. Иначе  91% от новородените са на естествено хранене при изписване от родилното отделение. След това процентът на кърмените деца намалява значително, заяви неонатологът от Специализираната болница за активно лечение по детски болести доц. Ралица Георгиева по време на семинар за кърменето и изграждането на имунитета на новородените.

По думите й младите майки трябва да продължат процеса на кърмене възможно най-дълго време.

Продължение...

14 Май 2014 | 14:30 | Агенция "Фокус"

dr-ralitsa-georgievaДоц. Ралица Георгиева: Предстои допълнителна квалификация на специалистите, заети с рехабилитацията на недоносените децаСнимка: Информационна агенция "Фокус"София. В бъдеще предстои допълнителна квалификация на специалистите, които ще бъдат заети с рехабилитационните процедури на недоносените децата. Това каза на пресконференция доц. Ралица Георгиева от Специализираната болница за активно лечение за детски болести – София, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Нашата идея е - да бъдат използвани по-широко физиотерапевтичните отделения към болниците в страната, които да могат да поемат голяма част от тази дейност, след необходимата квалификация на специалистите. Имаме разбиране от институциите в това отношение и смятам, че в процеса на работа, по програмата за наблюдение, рехабилитация и профилактика на недоносените деца, всички административни пречки ще бъдат постепенно преодолени, обясни тя.

Продължение...

07.7.2014 г., zdrave.net

http://www.zdrave.net/Portal/News/Default.aspx?evntid=yxpk4SLKKRI%3D

Безотговорното отношение на родителите към собственото здраве дава отражение и върху здравето на техните деца. Това обявиха лекари по време на дискусия, посветена на правилното хранене на децата и техните майки.

Националният консултант по хранене доц. Веселка Дулева съобщи, че проучване на Националния център по опазване на общественото здраве показва, че заради нездравословно хранене около 11% от децата на възраст до 6 месеца изостават в растежа. Около 7-8% пък са кърмачетата с поднормено тегло.

Продължение...

http://www.focus-news.net/news/2014/05/14/1918404/dots-ralitsa-georgieva-v-hod-e-programa-za-nablyudenie-rehabilitatsiya-i-profilaktika-na-nedonosenite-detsa.html

14 Май 2014 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

bebe-focusВ ход е програма за наблюдение, рехабилитация и профилактика на недоносените деца. Това каза на пресконференция доц. Ралица Георгиева от Специализираната болница за активно лечение за детски болести – София, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Доц. Георгиева обясни, че програмата се осъществява съвместно с Неонатологичната клиника към Майчин дом, Министерство на здравеопазването и Специализираната болница за активно лечение за детски болести – София.

Продължение...