• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10
  • Photo Title 12

На 6 декември 2014 г. (Никулден) в 11:00 часа ще бъдат запалени светлините на Коледната елха пред входа на Националния дворец на децата (бул. „Ал. Стамболийски“ 191). Така ще бъде даден старт на благотворителната арт работилница за изработване на украса за детските клиники на 14-те болници в страната, включени в Националната инициатива „Приказки без край“. Събитието ще протече под мотото „Дари Коледно вълшебство за болните деца“.

Специални гости на събитието ще бъдат лицата на „Приказки без край“ актьорите Димитър Рачков и Енчо Данаилов – Бате Енчо. Двамата ще се забавляват заедно с децата като едновременно с това ще им помагат да изработят своите коледни украси за малките пациенти. Освен това Рачков и Бате Енчо ще въвлекат малчуганите в измислянето на нови приказки с помощта на нашумялата в световен мащаб игра Story Cubes.

Продължение...

26 Ноември 2014 | Агенция "Фокус"
koledaСнимка: Информационна агенция "Фокус"

София. В последните една - две години в България се работи по-сериозно за диагностициране на нарушенията на слуха. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ доц. Ралица Георгиева, началник на Неонатологичното отделение в СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев”, която е една от болниците, получили апарат за отоакустични емисии от инициативата „Българската Коледа“.

„Апаратурата пристигна преди един ден, така че все още предстои обучение на персонала, след което вече ще започне да се използва рутинно в практиката, тъй като ние приемаме новородени деца от цялата страна, които се нуждаят от високоспециализирано интензивно лечение”, уточни Георгиева. По думите й, намеренията в тази посока са да се въведе повсеместен скрининг за изследване на слуха при новородените деца, така че когато се открият съмнителни данни за увреждания, детето да бъде насочено към по-специализирано изследване.

Продължение...

dete-babrekФранцузи обучават нашите специалисти
Много деца са на хемодиализа докато чакат нов бъбрек.
http://www.monitor.bg/article?id=447341

СНИМКА БОЙКО КИЧУКОВ

МАРИАНА ТОДОРОВА
20.10.2014
Едва 54 са децата с бъбречни трансплантации у нас, въпреки че нуждаещите се от нов орган са много повече. Това съобщи детският нефролог д-р Полина Митева.
„За съжаление страната ни е на едно от последните места в Европа по бъбречни трансплантации при деца въпреки оптимистичните резултати”, каза д-р Митева. Първата такава операция била направена у нас през 1968 г. в детската урология на „Пирогов”. 18 г. по-късно бил създаден и първият диализен център за лечение на деца с остра и хронична бъбречна недостатъчност. До 2004 г. през него са минали 175 малчугани с терминална бъбречна недостатъчност. От тях 54 вече са трансплантирани, като 33 са оперирани у нас, а 21 - в чужбина.

Продължение...

Над 1,2 млн. лв. от кампанията са отишли за апаратура за над 30 болници

Благодарение на стотици хиляди българи тазгодишното издание на "Българската Коледа" успя да събере 2 163 004 лв. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който представи резултатите от XI-то издание на "Българската Коледа" в неделя, 22 ноември.
С близо 950 хил. лв. от тази сума дарителите са подкрепили 524 деца, повечето от тях страдат от вродена глухота. Закупени са лекарства на стойност 220 хил. лв., 276 хил. лв. са отишли за рехабилитация. Над 1,2 млн. лв. са отишли за апаратура за над 30 болници.

„Инициативата ни помага да осъзнаем колко голяма е силата на проявената човешка съпричастност и доброта и че подаването на ръка на пострадалите осмисля живота ни”, каза Плевнелиев. Той посочи, че инициативата има амбицията да подобри здравето на българските деца, като насърчи отговорното дарителство.
„Преди година решихме заедно да насочим усилията към зрението и слуха на децата. Горд съм, че резултатите, които отчитаме днес са много обещаващи”, посочи той. Държавният глава коментира, че тези заболявания се развиват в ранна детска възраст. Малките деца не знаят, че те не виждат, те не се оплакват. За проблемите им научаваме на по-късен етап. За зрителните проблеми се разбира, когато деца тръгнат на училище, което е фатално късно.

Продължение...

УЧРЕДЯВАТ НАГРАДА ПО ПЕДИАТРИЯ НА ИМЕТО НА ПРОФ. Д-Р ИВАН МИТЕВ

Награда за най-значима научна разработка в областта на педиатрията на името на проф. д-р  Ив. Митев да бъде връчвана всяка година.

Това предложи Катедреният съвет, начело с проф. д-р Иван Литвиненко от Специализираната болница за активно лечение „Проф. Д-р Иван Митев”- София (СБАЛДБ). 

Поводът е 90-  годишнината от рождението на патрона на лечебното заведение, която тържествено бе отбелязана днес.

Колеги, приятели, съмишленици и  последователи  от медицинската общност се събраха на юбилейното честване, за да отбележат приноса на проф. д-р Иван Митев (1924-2006 )  за развитието на педиатрията и особено на социалната педиатрия и детската  ревмокардиология.

Виж цялата информация