• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10
  • Photo Title 12

У нас вече липсват някои доказали се добри и евтини лекарства
Публикувано: 26 март 2014, 15:32

http://www.blitz.bg/article/37747

Епилепсията е все още недостатъчно позната в България, поради което към това най-често хронично неврологично заболяване се подхожда с неразбиране и страх. Така хората с епилепсия са в голяма степен изолирани от обществото, децата не посещават масовите детски градини и училища, младите хора имат ограничен достъп до работния пазар. Тези фактори оказват сериозно влияние върху тяхното качество на живот и развитие като активни личности и равноправни граждани.

26 март е обявен за Световен ден на епилепсията, когато специалисти, родители и общество се питат има ли стандарти за лечение на заболяването в България.

Тази година в Педиатрията се събраха болни, родителите им, лекуващите ги лекари, медии, но не и представители на Министерството на здравеопазването и Здравната каса.

„Явно за тях не сме интересни, колкото и пъти да сме поставяли проблемите си, отговор нямаме. Но пък се шири куфарната търговия с медикаменти, защото у нас вече липсват някои доказали се добри и евтини лекарства”, сподели проф. Иван Литвиненко, завеждащ на Клиниката по детска неврология към Университетската педиатрична болница.

Продължение...

Всеки втори четвъртък от месец март светът отбелязва Световния бъбречен ден

toaletniСпомняте ли си като ученици колко гадни бяха тоалетните в училище? И колко често стискахме да се приберем в къщи. Същото продължава да се случва с нашите деца и днес. Дори да са ремонтирани, на някои места хигиената е покъртителна. А така се съсипват бъбреците, алармира Веселина Джамбазова от Асоциацията на родители на деца с бъбречни заболявания на пресконференция по повод Световния бъбречен ден. Близо 140 хиляди деца в България имат функционално отклонение на бъбреците, защото не ходят редовно до тоалетна. Това може да доведе до повтарящи се инфекции.

Продължение...

Д-р Стефан Стефанов: Инфекция провокира реактивния артрит при децата!

http://www.blitz.bg/article/40273

20141120Когато говорим за артритни заболявания, за костни нарушения и прочее от тази голяма група заболявания, винаги асоциираме с възрастта. И сякаш забравяме, че и децата за съжаление могат да развият такива болести. За най-честите ревматологични заболявания в детска и юношеска възраст разговаряме с доц. д-р Стефан Стефанов от Клиниката по детска ревматология в Педиатрията в София.

- Д-р Стефанов, преди няколко месеца направихме за нашите читатели много полезно интервю за детския ревматоиден артрит. Сега ми се ще да поговорим и за другите ревматологични заболявания в детска и юношеска възраст. Кои са най-често срещаните?
- Искам да започна с това, че много заболявания протичат със ставни болки или с някаква симптоматика от страна на ставите - куцане, отказ от движение и други проблеми. Под чисто ревматологични заболявания разбираме тези, които са израз на възпаление, засягащо ставите. И вече от групата на тези заболявания най-чести са т.нар. реактивни артрити, които винаги са провокирани от някаква инфекция - било то на гърлото, на червата или на уринарния тракт. И не на последно място - вирусен артрит, съответно развил се след вирусно заболяване.

Продължение...

http://m.trud.bg/Article.aspx?Id=3329385

bolnicaГорещ дебат за плащането на инсулиновите помпи на българчетата с диабет се разрази вчера. Доц. Мая Константинова, национален консултант по детска ендокринология, съобщи, че 20% от децата със захарна болест се нуждаят от този вид лечение, но остават дискриминирани - НЗОК не плаща помпите и консумативите. От 2007 г. родителите на 70 българчета са купили устройствата със свои пари, а Фондът за лечение на деца поема консумативите.

Фондът пък предложи в бъдеще помпите, глюкозните сензори и консумативите да се плащат от здравната каса. НЗОК веднага реагира остро и посочи, че въведението "ще предизвика не само финансови затруднения, но и нова вълна от недоволство на много групи от пациенти, за които терапията с медикаменти и медицинските изделия е с незначителен процент на плащане от касата". А Елисавета Котова, шеф на асоциацията на децата и младите хора с диабет, заяви за "Труд", че преди да се стигне до покриване на помпите, трябва да се осигурят по 300, а не по 150 тест ленти годишно на диабетиците над 18 г., да се преоценят критериите за лечение с аналогови инсулини - т.е. не да се чака гликираният хемоглобин да стигне високи и опасни стойност, та едва тогава да се даде модерната терапия. "И диабетиците да бъдат обучавани как да живеят, защото в противен случай и "ракета" да им се постави на кръста, няма полза", каза Котова.