• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10
  • Photo Title 12

Моделът ще бъде приложен във всички области на страната, увериха организаторите
http://www.zdrave.net/news/novini-210/uchilishtni-meditsinski-sestri-shte-badat-obuchavani-novostite-63305

01.02.2016
Невена Попова zdrave.net 

Недостатъчни са познанията за диабета на медицинските сестри в детските градини и училищата и това налага да се търсят съвременни гъвкави форми на обучение, които да им позволят да практикуват спокойно и уверено работата си с децата диабетици. Това заяви днес детският ендокринолог проф. Мая Константинова, ръководител на Диабетна клиника в СБАЛДБ "Проф. д-р Ив. Митев"- София и председател на Българското национално сдружение по детска ендокринология БНСДЕ при откриването на първия по рода си квалификацонен курс в столицата. По нейните думи през последните години да навлезли и продължават да навлизат изключително бързо новости в лечението и контрола на диабета, а това налага медицинските сестри, които всекидневно общуват с децата да получават качествени знания от специалисти в областта. „Целта на нашата инициатива е да постигнем ново ниво на разбиране за диабетното заболяване, ново ниво на познания за неговата динамика и проследяване и ново отношение към децата, които трябва да могат да разчитат на компетентна помощ по всяко време, докато са на училище или в детската градина, докато са на спортно състезание или зелено училище”, сподели проф. Константинова и добави: „Казано на най-обикновен език, това означава да не тичат децата в тоалетната за всяко поставяне на инсулин и никога да не се налага да бъдат изключвани от училищни и извънучилищни мероприятия поради заболяването, а родителите им да бъдат абсолютно спокойни.”

Продължение...

koleda2Актьорът Христо Шопов раздаде подаръци на малките пациенти

На 17.12.2015 г., в СБАЛДБ "Проф. д-р Ив. Митев" - София се проведе акция „Коледен дух“. Тя бе организирана в рамките на Националната инициатива за подобряване на болничния престой на децата „Приказки без край“, като целта на събитието бе да се създаде празнично настроение сред болните деца, техните родители и служителите на лечебното заведение. За да зарадват малките пациенти, в болницата бе създадена специална атмосфера чрез много украса и коледни шапки за целия персонал във всички болнични отделения.

На официалното откриване на събитието присъстваха д-р Даниела Дариткова – председател на Комисията по здравеопазването към 43-тото Народно събрание, проф. д-р Владимир Пилософ – председател на Българската педиатрична асоциация и проф. Радка Тинчева – началник на клиниката в СБАЛДБ.

Продължение...

„СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ПО ДЕТСКИ БОЛЕСТИ –ПРОФ. Д-Р ИВАН МИТЕВ” ЕАД, СОФИЯ
София 1606, бул. “Акад. Иван Гешов “ № 11 тел.: 81 54 210, факс: 952 16 50

Млади художници стоплят наскоро ремонтираното болнично пространство

Нови пъстри рисунки, изпълнени с много настроение вече посрещат малките пациенти на Специализираната болница за активно лечение на детски болести-София.

Продължение...

http://www.blitz.bg/article/43157?utm_medium=Facebook&utm_campaign=blitz&utm_source=health

Untitled-1В момента я прилагаме на 9 деца, при едно спряха гърчовете

“Кетогенната диета има своето място в съвременното лечение на епилепсията, като по световни данни тя дава най-добри резултати, ако се приложи във възрастовата граница между 1 и 10 г. Задължително условие е стартът на това лечение да бъде в болнични условия под лекарско наблюдение”, сподели проф. д-р Радка Тинчева, началник на Клиниката по ендокринология, диабет и генетика при болница “Проф. И. Митев” в София. Проф. Тинчева се занимава и с диагностика и лечение на пациенти с дисморфични синдроми и наследствени метаболитни болести.

- Проф. Тинчева, какви са ползите и какви вредите въобще от диетите? Защо кетогенната диета, натъпкана с много мазнини, все пак лекува?
- От 2002 г. са проведени десетки проучвания за ползите и вредите от нисковъглехидратните диети. В повечето от изследванията този режим изпреварва доста от другите популярни диети.

Продължение...

С парите са подпомогнати 496 деца и 10 болници

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2015/11/24/12-to-izdanie-na-bylgarskata-koleda-sybra-2-mln.284356

koleda1Благотворителната инициатива "Българската Коледа" 2014/2015 г. събра 1 980 000 лв. Тя се провежда под патронажа на държавния глава и подкрепя нуждаещи се български деца и детски клиники в страната.

Президентът Росен Плевнелиев представи резултатите в 12-то издание на дарителската кампания, което беше посветено на децата с вродени заболявания, в Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София.

Със събраните средства са подпомогнати 496 деца със сумата от почти 700 000 лв., а над 1 250 000 лв. са дарени на 10 университетски и областни болници в София, Пловдив, Варна, Плевен, за закупуването на 19 високотехнологични медицински апарата, посочи Росен Плевнелиев.

Продължение...