• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10
  • Photo Title 12

УЧРЕДЯВАТ НАГРАДА ПО ПЕДИАТРИЯ НА ИМЕТО НА ПРОФ. Д-Р ИВАН МИТЕВ

Награда за най-значима научна разработка в областта на педиатрията на името на проф. д-р  Ив. Митев да бъде връчвана всяка година.

Това предложи Катедреният съвет, начело с проф. д-р Иван Литвиненко от Специализираната болница за активно лечение „Проф. Д-р Иван Митев”- София (СБАЛДБ). 

Поводът е 90-  годишнината от рождението на патрона на лечебното заведение, която тържествено бе отбелязана днес.

Колеги, приятели, съмишленици и  последователи  от медицинската общност се събраха на юбилейното честване, за да отбележат приноса на проф. д-р Иван Митев (1924-2006 )  за развитието на педиатрията и особено на социалната педиатрия и детската  ревмокардиология.

Виж цялата информация

Доц. Анелия Буева, началник  на Клиниката по нефрология в Педиатричната болница - София е сред новите попълнения

Правителството направи промени в състава на Обществения съвет към центъра „Фонд за лечение на деца” на редовното си заседание на 24-и септември, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Целта е да се подобри работата му и ползването на достъпна медицинска помощ за най-малките пациенти.

На мястото на досегашните членове на Обществения съвет –Владимир Пилософ, Борислав Владимиров, Стелиана Кюркчиева, Ирина Ковачева и Мая Данчева за членове са определени Огнян Бранков, Румен Кастелов, Анелия Буева – Велковска, Венета Божинова – Чамова и Надежда Цекулова.

Проф. Бранков работи в Клиниката по чернодробна, жлъчна, панкреатична и обща хирургия на МБАЛ „Токуда болница София”, където се осъществяват дейности по детска хирургия.

Доц. Кастелов понастоящем е в Клиниката по ортопедия и травматология на Медицинския институт на МВР.

Доц. Буева - Велковска е един от малкото специалисти в областта на детските болести и детската нефрология с богата професионална биография у нас. Началник е на Клиниката по нефрология на СБАЛ по детски болести „Д-р Ив.Митев” –София.

Проф. Божинова - Чамова е началник на Клиниката по нервни болести при деца на УМБАЛ по неврология и психиатрия „Св. Наум”. Външен експерт е към Център „Фонд за лечение на деца” в последните няколко години.

Надежда Цекулова е репортер в Програма „Хоризонт” на БНР с над 10-годишна журналистическа практика, която включва приоритетно теми в областта на здравеопазването.

Предвид биографията на всеки от новите членове на Съвета, в подновения си състав той гарантира висок професионализъм по отношение на определените му задачи като консултативен орган в подкрепа на дейността на Центъра и ще осигурява необходимата експертиза по всеки разглеждан случай, смятат от здравното министерство.

Едва 1-2% от шестмесечните и 15% от бебетата, навършили три месеца продължават да се хранят само с майчина кърма. Иначе  91% от новородените са на естествено хранене при изписване от родилното отделение. След това процентът на кърмените деца намалява значително, заяви неонатологът от Специализираната болница за активно лечение по детски болести доц. Ралица Георгиева по време на семинар за кърменето и изграждането на имунитета на новородените.

По думите й младите майки трябва да продължат процеса на кърмене възможно най-дълго време.

Продължение...

Правителството одобри проект на Меморандум за разбирателство между Министерството на здравеопазването и Световната здравна организация   (СЗО). Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет на 13-и август 2014 г. Очакванията са СЗО да подкрепи страната ни за получаване на средства от Норвежкия финансов механизъм и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП), които да бъдат използвани за подобряване качеството на пренаталната диагностика и на неонаталните грижи чрез модернизация на тези отделения.

Подписването на меморандума създава възможност СЗО да предостави необходимия анализ и адекватна оценка за нуждите на болниците в страната, които ще послужат за разработване на насоки за кандидатстване по съответните мерки от програмата.

От Министерство на здравеопазването ще бъдат определени експерти за работа по дейностите от меморандума.

Те ще отговарят за сътрудничеството с Регионалния офис на СЗО за Европа, за оперативното планиране и изпълнението на дейностите съвместно с техническите отдели на организацията.

07.7.2014 г., zdrave.net

http://www.zdrave.net/Portal/News/Default.aspx?evntid=yxpk4SLKKRI%3D

Безотговорното отношение на родителите към собственото здраве дава отражение и върху здравето на техните деца. Това обявиха лекари по време на дискусия, посветена на правилното хранене на децата и техните майки.

Националният консултант по хранене доц. Веселка Дулева съобщи, че проучване на Националния център по опазване на общественото здраве показва, че заради нездравословно хранене около 11% от децата на възраст до 6 месеца изостават в растежа. Около 7-8% пък са кърмачетата с поднормено тегло.

Продължение...