• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10
  • Photo Title 12

darenieХиполенд – националната верига хипермаркети за детски и бебешки стоки - дари на Клиниката по нефрология и хемодиализа на Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Д-р Иван Митев“ в София (бул.“Акад. Иван Евстатиев Гешов“ №11) модерен ехографски апарат от най-висок клас, модел DC-60. Медицинската апаратура е на стойност 25 600лв. и служи за прецизна диагностика в областта на нефрологията.

Клиниката по детска нефрология и диализа към СБАЛДБ-ЕАД „Проф. Иван Митев“ е единствената нефрологична клиника в България, която обгрижва деца с бъбречни проблеми от цялата страна още от раждането до 18-годишна възраст. Отделението по диализа е единственото детско звено, в което се провежда перитонеална и хемодиализа и се проследява състоянието на болните деца преди и след провеждане на бъбречна трансплантация. Основен метод за диагностика на нефрологичните заболявания е ехографията на отделителната система. Ето защо е изключително важно това ключово неинвазивно изследване да се провежда с апаратура от най-високо качество, какъвто е ехографският апарат модел DC-60, с много по-добро качество на образа, с повече възможности за детайлно изследване, за по-прецизна и навременна диагностика на нефрологичните заболявания при децата.

Продължение...

300x300 9178Първото нещо, което децата и възрастните забелязват при среща си с доц. Елисавета Стефанова, е плюшената играчка на слушалките, висящи на врата й. Маймунката буди любопитство у малките й пациенти, а родителите се усмихват широко, защото си спомнят, че и те някога са били деца. След това обаче идва трудната част – семействата се изправят пред здравословните проблеми на наследниците си.

Доц. Стефанова е „колекционер на детски усмивки“. Може би затова самата тя е радушен и топъл човек. Твърди, че е отдала сърцето си на професията, но не смята, че това е някакъв подвиг. Просто в медицината така стоят нещата – или живееш с проблемите на пациентите си, или нямаш място в болницата.

„Мисля, че имах нормално детство“, отбелязва лаконично доцентката. Но бърза да добави, че баща й е юрист, а майка й – детски ендокринолог. Заради натоварения график на лекарката двете със сестра си практически били отгледани от единия си родител. Баща им ги водел на куклен театър, учел с тях уроците и споделял тревогите им.

Продължение...

zdravo-deteД-Р ГЕНОВЕВА ТАЧЕВА
детски невролог, СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“, София
педиатричен кабинет „Малчовците“ 
ЗДРАВЕ

Едва ли може да си представим нещо по-блажено от гледката на сладко спящо бебе. Но... и за никой родител не са непознати безсънните нощи покрай растящото дете. И за мама, и за тати въпросите, свързани със съня на мъничето, са важни – от колко сън се нуждае то, защо не иска да спи, задължителен ли е следобедният сън, а ако се поти, докато спи – дали това е нещо нормално, или е сигнал за проблем, климатикът решение ли е за по-спокоен сън
през летните нощи... На тези и на още много любопитни въпроси, свързани със съня, отговор дава д-р Тачева.

Защо е полезен сънят? Какво се случва, докато детето спи?

Сънят е изключително важен за децата, защото влияе пряко на тяхното физическо и умствено развитие. По време на ортодоксалния, или НРЕМ, сън (сън без бързи движения на очите) притокът на кръв към мускулите се увеличава, което осигурява натрупване на енергийни източници, ускоряват се растежът и възстановяването на тъканите, освобождават се важни хормони за растежа и развитието на детския организъм.

От колко сън се нуждае детето според възрастта си?

В различните възрастови периоди необходимата продължителност на съня при децата е различна. Новородените и кърмачетата до 3-месечна възраст прекарват средно между 16 и 20 часа от денонощието в сън. След 3-тия месец това време постепенно намалява, което е за сметка на дневния сън. Деца между 1- и 3-годишна възраст се нуждаят от 12-14 часа сън дневно, като дневният сън обикновено е между 1.5 - 3.5 часа. На децата между 3- и 6-годишна възраст са необходими между 11 и 12 часа сън дневно.

Някои деца спят доста по-малко от необходимото. Трябва ли родителите да се притесняват? На какво може да се дължи това?

Намалената продължителност на съня обикновено тревожи родителите. Причините за по-малкото сън могат да бъдат различни в различните възрастови периоди. Например, в кърмаческа възраст честа причина са коликите, във възрастта след 2-3 години – нощните страхове. Когато децата системно спят по-малко от необходимото, родителите трябва да потърсят специализирана помощ, тъй като това може да доведе до сериозни проблеми. Все пак индивидуалните нужди са различни. Важен показател за достатъчността на съня е доколко детето е активно по време на бодърстване.

От какво зависят фазите бодърстване – сън при детето?

Цикълът сън – бодърстване (циркаден ритъм) се регулира от сложна система от множество неврони в централната нервна система, наречена ретикуларна формация. Мелатонинът е неврохормон, чиято основна функция е да регулира този цикъл. Секретира се от пинеалната жлеза, но също така от ретината и стомашно-чревния тракт, а невромедиаторът, който регулира повишаването на производството му през нощта, е норадреналинът. Нарушенията в продукцията или секрецията на мелатони нe водят до хронично нарушение както на продължителността на съня, така и на времето за настъпването му.

Необходимо ли е да слагаме децата да спят по едно и също време? Обикновено през лятото заспиват по-късно вечер – това в реда на нещата ли е или не?

Задължително е децата да се слагат да спят по едно и също време още от ранна възраст – това изгражда навици и създава правилен режим на сън и бодърстване. През летния сезон, когато светлата част на деня е по-дълга, често и времето за лягане се променя – децата заспиват по-късно. Не е препоръчително обаче режимът да бъде нарушаван, защото неговото спазване след това ще бъде по-трудно.

Трябва ли да се настоява за следобедния сън?

Следобедният сън е необходим и трябва да се изгради като навик, особено при деца до 6 години. Той е част от общото необходимо количество сън и в този смисъл родителите трябва да бъдат настоятелни в изграждането на този навик. Трябва обаче да се внимава продължителността на следобедния сън да не е твърде голяма, тъй като това ще се отрази на нощния сън.

Има ли правила за спокоен и пълноценен сън?

Да, има основни принципи, чието спазване спомага за спокоен и пълноценен сън. И те са: лягане по едно и също време, избягване на консумацията на храна и големи количества течности преди сън, да не се прекалява с храни, съдържащи захар (например шоколад), както и да не се прекалява със стоенето пред екран (телевизор, таблет, телефон). Непосредствено преди заспиване в ранна възраст не се препоръчват превъзбуждащи занимания, защото те могат да рефлектират в нощни страхове.

Потенето по време на сън е чест проблем, особено през лятото. Нормално ли е това? Какво да бъде спалното бельо – кои материи са за предпочитане?

Много често потенето не се дължи на здравословен проблем, а на прекомерното обличане на детето по време на сън и на високата температура в помещението. Нормално е през лятото, изпотяването да е по-изразено, затова е препоръчително спалното бельо, както и детската пижама да са памучни.

Често родителите се притесняват, че прекаленото изпотяване може да крие здравословен проблем – в кои случаи притесненията им са основателни?

Понякога прекаленото изпотяване може да е симптом на заболяване, като в някои случаи специфичната миризма на потта и други телесни течности може да насочва към определено метаболитно заболяване. В такива случаи родителите трябва да бъдат насочени към специалисти в тази област.


dr-Georgieva-nПедиатърът винаги е по-добрият съветник от интернет

Визитка: Д-р Елена Георгиева завършва медицина през 1982 г. От 1990 г. е специалист по детски болести. Работила е на всички нива на детското здравеопазване –участъков педиатър в Благоевград и София, ординатор в детско отделение УМБАЛ”Св. Анна”- София. От 10 г. е педиатър в Клиника по пулмология с интензивно отделение на „СБАЛ по детски болести- проф. д-р Ив.Митев”-София.

Д-р Георгиева, за 15 дни във вашата болница бяха настанени две изоставени бебета. Каква според вас е причината майки да изоставят децата си “като кученца”?
Задавате ми един много тежък и труден за отговор въпрос, защото за мен тук се съсредоточават два големи проблема.  Има майки, които от една страна са невежи, не знаят как да се грижат за децата си, не знаят как могат да им помогнат в определна ситуация, а в друг смисъл са безотговорни. Според мен няма обяснение, няма оправдание фактът, че някаква причина може да те накара да пренебрегнеш майчината си любов и майчиния си инстинкт.  
Дори животните  се борят за  децата си. Ако се опиташ да вземеш малкото на което и да е животно, то ще те изкълве, издере, излае или каквито са възможностите му да защити поколението си. А се оказва, че ние хората сме способни в един момент да се разделим с най-скъпото което има едно същество - детето си.

Продължение...

Състоянието на изоставеното бебе в София, което бе открито в Западен парк е добро. То е настанено в Специализираната болница за лечение по детски болести –проф. д-р Ив.Митев”-София.

Точната възраст на бебето продължава да не се знае. Според дежурните лекари детето е на видима възраст около 5 месеца, тежи 4.6 кг и направените му изследвания до този момент сочат, че е сравнително здраво.

Продължение...