• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10
  • Photo Title 12

 

image001

image004На 23 юни стартирапървият в България експертен здравен портал–МАМА, ТАТКО И АЗ- с фокус майчиното и детско здраве. Той е създаден поради нарастващата необходимост от качествена и достоверна информация в Интернет.

На www.mamatatkoiaz.bg всеки родител може да получи компетентна и медицински достоверна информация по всички въпроси, свързани със семейното здраве и начин на живот.

Намерението на „Мама, татко и аз“ е да се превърне в основен източник на информация за българските семейства. Свидетели сме на нарастваща тенденция да се търси информация за здравословни проблеми, без да бъде проверен източникът на информация. Тревожен е фактът, че мненията и текстовете в Интернет, свързани със сериозни теми като бременността, раждането и отглеждането на деца, не са изказани от медици. Това създава предпоставки за дезинформация и уронване като цяло престижа на българското здравеопазване. Ето защо, сред основните цели е да се осигури лесен достъп до водещи медицински специалисти, да се предоставя достоверна здравна информация и да се изгради доверие между лекари и пациенти.

Продължение...

31.5.2012, zdrave.net, Невена Попова

image001Спад в детската смъртност за 2011 година отбелязват педиатрите в навечерието на своя форум, традиционно провеждан в дните около детския празник – 1 юни. Показателят за изминалата година е бил 8,5 на 1000 живородени деца и е намалял с близо 1 пункт в сравнение с предходната 2010 г., когато неговата стойност е била 9,4 на 1000 живородени, съобщи специално за Zdrave.net доц. Димитър Калайков, началник на Диагностично-консултативния блок на УСБАЛ по детски болести в София и дългогодишен секретар на Българската педиатрична асоциация. Добрата новина разбира се е факт, който носи удовлетворение, но не може - поне засега - да измести фокуса в посока към цялостна по-позитивна оценка на процесите в детското здравеопазване. Защото е редно да си зададем въпроса:

Къде сме ние?

Продължение...

Благотворителна кауза на "На кафе" за купуването на транспортен кувьоз се увенча с успех

http://www.novatv.bg/news/view/2011/12/21/24746

Една от каузите на "На кафе" се увенча с щастлив финал – купуването на нов транспортен кувьоз за Неонатологията към Университетска детска болница – София. Идеята за купуването на кувьоза е на ко-водещата на рубриката "Моето бебе" Даниела Колева, която случайно вижда как превозват, по нейни думи, в стар сандък бебета, увити в одеяла.

Продължение...

Още една клиника грейна изрисувана с красиви стени

Пъстри рисунки, изпълнени с много настроение, вече посрещат  малките пациенти на Клиниката по пулмология на Специализираната болница за активно лечение на детски болести-София  .


Художничката Станка Желева , екип на „Списание 8“ и „Фолксваген-„Леки автомобили“ заедно с деца  от болницата,  лекари и медицински сестри изрисуваха детското отделение, което е основно ремонтирано  и поема най-тежките случаи в страната.
В малкия импровизиран празник се включи с готовност  и изпълнителният директор на здравното заведение д-р Мария Екимова и зам.директорката по лечебната дейност д-р Наталия Минчева,  която също взе четката.
Разбира се,  заслугата е най-вече на художничката  Станка Желева , която очерта картинките, а всички ние заедно ги оцветихме. Стабилно рамо в оцветяването на пъстрите картинки дадоха  и младежкия екип от „Фолксваген“ - Десислава, Антония, Мариана, Нестор, Пламена, Деню и Вера  и разбира се, неуморната главна редакторка на „Списание 8“ Ганета Сагова.
Малките пациенти на болницата  - 4-годишното Данче и 3-годишните Моника и Мартин , които лекуват болно гърло, астма и бронхопневмония намериха и своята професия, грабвайки четка и боички.
 Лъчезарният екип изрисува стените на цялата Клиника по пулмология и не пропусна да зарадва малките пациенти с подаръци, като ги „зарази“ и с доброто си настроение.
Инициативата“Шарена приказка, светът е в движение“  стартира през 2009 година като целта е  да подобри атмосферата в детските отделения на болниците в страната, както и в домове за деца в неравностойно положение.
Вече са изрисувани стотици стени в столицата, Варна, Пловдив, Стара Загора, Созопол, Широка лъка и др.  
През последните три години художничката Станка Желева за трети път гостува в столичната Педиатрия, където от стените на  Клиниката по диабет и Отделението по неврология и ревматогия гледат любими  герои от детските приказки, с които са израснали поколения малчугани.

risunki-pediatria001

risunki-pediatria002

risunki-pediatria003

В Педиатричната болница-София вече работи първият у нас кабинет за детска бъбречна биопсия

В Университетската педиатрична болница-София от днес вече работи първият у нас кабинет за  провеждане на пункционна бъбречна биопсия на деца. Подобен вид биопсия в момента не се прави и оборудването на такъв кабинет ще помогне за прецизна диагностика и адекватно лечение на децата.

Продължение...