• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10
  • Photo Title 12

http://dnes.dir.bg/news/bebeta-razhdaemost-nedonoseni-14094938

14:05 | 6 юни 2013 | Общество/ Редактор Надежда Христова

Близо 1800 от недоносените бебета са били с тегло под 1800 грама
Сн.: БГНЕС
bebe3Лекари прогнозираха рекордно ниска раждаемост през тази година, като предупредиха за висок брой недоносени и недостатъчно неонатолози, медицински сестри и акушерки.
Пред журналисти заместник-директорът на АГ болница "Света София" д-р Валентина Григорова обясни, че тенденцията сочи сериозен спад на раждаемостта в България - през 2008 г. новородените в здравното заведение са били 4204, а през 2012 г. - 3358.

От началото на тази година до днес пък бебетата са със 100 по-малко от същия период на миналата година.

Същите данни отчитат и от родилното отделение на УМБАЛ "Света Анна" в София. Началникът на отделението д-р Красимира Жекова съобщи за Дир.бг, че от началото на годината са родени 490 бебета, което е със 110 по-малко от броя на новородените за същия период на миналата година.

Националният консултант по неонатология доц. Ралица Георгиева пък изрази тревогата си, че броят на неонатолозите, на медицинските сестри и акушерките, работещи в отделенията по неонатология е крайно недостатъчен, а желаещите млади лекари да специализират в тази област все повече намалява.

В същото време недоносените бебета, родени през миналата година, са 6124, което е близо 10 на сто от всички новородени.

По думите на доц. Георгиева дори в столицата се налага неонатолози да работят на две места поради липса на специалисти.

Близо 1800 от недоносените бебета са били с тегло под 1800 грама, като за такива бебета е наложително интензивно лечение. Доц. Георгиева допълни, че транспортирането на недоносените деца към неонатологично отделение е трудно и рисковано поради липса на напълно оборудван реанимобил. По думите й цената само на транспортния кувьоз е 100 хиляди лева.
Ниска производителност (младите и кадърни избягаха в чужбина), ниски доходи, несигурност, мизерия, необразованост и пълна неадекватност на управляващите са основните причини за ниската раждаемост.
гад
Немалък брой от недоносените деца са с вродени аномалии и са от провинцията, което налага транспортирането им до София, уточни националният консултант и каза, че предстои изработването на програма за организацията на транспорта на недоносени бебета.

"Трябва да се решат и проблемите с недостатъчните кувьози за недоносени деца, да се приеме стандартът за неонатология, да се извършва задължително ехографско изследване за бъбречни заболявания на преждевременно родените деца и др.", категорична бе доц. Георгиева.

Данните на НСИ показват значителен спад на раждаемостта през последните няколко години.

През 2009 г. са се родили около 80 000 бебета
През 2010 г. - около 75 000
През 2011 г. - около 70 000
През 2012 г. - 69 121

Според експертите има два основни фактора за ниската раждаемост - икономическата криза и високият процент на безработица във възрастовата група 20-40 години.

http://www.duma.bg/node/55880

Дума
7. Юни 2013, брой 129

Раждаемостта в България ще продължи да намалява, прогнозират АГ-специалисти

Недоносените бебета, родени през миналата година, са 6124, което е близо 10% от всички новородени - 63 891, съобщи доц. Ралица Георгиева, национален консултант по неонатология.

Относителният дял на недоносените деца прогресивно нараства - от 6,6% през 1990 г. до 9,6% през 2007 г. и 10,3% през 2008 г., сочат данни в сп. "Акушерство и гинекология" от 2007 г. и изнесени на I европейски конгрес по неонатология, проведен в Рим през 2008 г. В областите Бургас, Добрич, Враца, Монтана относителният дял на преждевременно родените деца достига до 13%.
Близо 1800 от недоносените бебета през м.г. са били с тегло под 1800 г. За тях е наложително интензивно лечение. Доц. Георгиева допълни, че транспортирането на недоносените деца към неонатологично отделение е трудно и рисковано поради липсата на напълно оборудван реанимобил. По думите й цената само на транспортния кувьоз е 100 хил. лв.
Доц. Георгиева изрази тревогата си, че броят на неонатолозите, медицинските сестри и акушерките, работещи в отделенията по неонатология, е крайно недостатъчен, а младите лекари, желаещи да специализират в тази област, все повече намаляват. Доц. Георгиева обясни това с критично ниското заплащане на труда на тези специалисти, чиято работа е много отговорна, тежка и криеща огромни рискове. Предстои изработването на програма за организацията на транспорта на недоносени бебета. Трябва да се приеме стандартът за неонатология да се извършва задължително ехографско изследване за бъбречни заболявания на преждевременно родените деца и др., категорични са специалистите.

Лекари прогнозираха рекордно ниска раждаемост през тази година. Ако през 2008 г. новородените в Първа АГ болница "Св. София" са били 4204, през 2012 г. са 3358, каза д-р Валентина Григорова, зам.-директор на болницата. От началото на годината новородените в болницата са със 100 по-малко от същия период на 2012 г. Същата тенденция отчитат и в родилното отделение на УМБАЛ "Св. Анна" в София. От началото на годината са родени 490 бебета, което е със 110 по-малко от новородените за същия период на м.г., поясни д-р Красимира Жекова, началник на отделението.

Експертите виждат два основни фактора за ниската раждаемост - икономическата криза и високият процент на безработица във възрастовата група 20-40 г.

06.6.2013, zdrave.net, Невена Попова

http://www.zdrave.net/Portal/WeekTheme/?evntid=%2F0CYkk27LEI%3D

bebe2013 ще бъде рекордна по ниска раждаемост в най-новата ни история, тенденцията към спад от последните години е трайна и се запазва. Относителният дял на новородените недоносени също продължава да бъде константа, а проблемите, свързани с отглеждането на тези деца и особено на онези, които се нуждаят от продължителни интензивни грижи остават. Броят на неонатолозите у нас прогресивно намалява, заплащането им е много ниско и повечето са принудени да работят на повече от едно място. Малко са желаещите да специализират педиатрия, още по-малко млади лекари имат намерение да се посветят на неонатологията. Все по-остро се усеща липсата на медицински сестри и акушерки в неонатологичните отделения, които напускат по същите причини. Продължават да не достигат кувьозите, нямаме дори един специализиран реанимобил за недоносени, оборудването за който струва малко над 100 000 лева. За да бъдат намерени адекватни решения на проблемите обаче са необходими повече координирани действия от страна на институциите, специалистите и гражданското общество. Този извод прозвуча днес на пресконференция в столичната Специализирана АГ болница „Света София”, организирана по повод приключването на кампанията „Месец на кърменето”, проведен по инициатива на лечебното заведения под патронажа на Столична община.

„През 2012 г. у нас са се родили 63 891 бебета, 6124 от тях са били с тегло под 2500 грама, което означава приблизително 10%. В тази група се включват 4300 деца с тегло между 2000 и 2500 грама, които по правило не създават особени затруднения от медицинска гледна точка. Повечето трудности се появяват при новородените с тегло под 2000 грама, които през миналата година са били 1800. Най-големи грижи с най-много разходи обаче са били за децата, които при раждането си са имали тегло под 1500 грама”. Тези данни представи националният консултант по неонатология доц. Ралица Георгиева. Тя посочи, че един от най-острите проблеми продължава да бъде специализираният неонатологичен транспорт, който трябва да осигури безрисково преместване на недоносените деца до неонатологични отделения с по-висока степен на компетентност. Промени и допълнения в националния стандарт по неонатология вече са приети, предстои публикуването на актуализирания му вариант, след което ще бъде изградена концепция за следващите действия, поясни доц. Георгиева. Тя допълни, че препоръките ще бъдат изработени под егидата на Асоциацията по неонатология в сътрудничество със здравното министерство и специалистите от „Спешна помощ”. Целта е чрез оптимално използване на финансовия ресурс да бъдат поставени основите на една рационална организация, която да гарантира бързо и безопасно транспортиране до специализирано лечебно заведение. Това се отнася за новородени в много висока степен на риск, със сърдечни малформации и други вродени аномалии, които се нуждаят от специфични хирургични интервенции, посочи още националният консултант. Още една национална програма ще заработи до края на годината - за профилактика на ретинопатията на недоносените, едно заболяване, което през последните три години се среща все по-рядко, благодарение на единните усилия на неонатолози и детски офталмолози, съобщи доц. Георгиева. По нейните думи вече се обмислят предложения за разгръщането на по-адекватни мерки за ранна диагностика и превенция на усложненията при бъбречни заболявания сред родените преди термин - неонатолози и детски нефролози ще настояват да бъдат включени в платения пакет на здравната каса ехографията на бъбреците и лабораторното изследване за микроалбуминурия при такива деца. „Предизвикателство за институциите също така са и онези, макар и малко на брой недоносени новородени със специфични проблеми. Такива са например децата с бронхопулмоналнадисплазия, които се нуждаят от кислородолечение в домашни условия, както и децата с усложнения от страна на централната нервна система, при които се налага допълнителна рехабилитация”, допълни националният консултант. Доц. Георгиева се спря и на важността на активното наблюдение от страна на личните лекари и педиатрите в доболничната помощ след изписването на детето от неонатологичното отделение, като постави още един акцент - изричната необходимост от бърз и безпроблемен достъп до консултации със специалист, когато това се налага.

Да се говори за кърменето постоянно, през цялата година и да бъдат младите жени непрекъснато убеждавани, че естественото хранене е най-подходящото за детето им - за това апелираха акушер-гинеколози и неонатолози от болница „Света София” и техни колеги от други столични общински лечебни заведения, които споделиха впечатленията си от изтичащата кампания. Най-често, когато говорим за кърменето, се съсредоточаваме върху непосредствените ползи от него за детето и майката, посочиха медиците и добавиха, че в света все по-често се набляга на дългосрочния ефект от естественото хранене на малкото дете, от благоприятните последици, които се проявяват в по-късна възраст. Те изнесоха данни от публикации в световната специализирана литература, които доказват, че кърмените като бебета имат по-добра еластичност на съдовете, по-рядко страдат от артериална хипертония и имат по-ниско диастолно налягане, по-малко боледуват от сърдечно-съдови заболявания въобще, а така също и по рядко развиват алергии.
АГ-болница „Св. София” ще продължи да инициира и да участва в кампании в различни области на женското здраве и здравето на новородените, посочи директорът й д-р Иван Костов. Той допълни, че лечебното заведение ще продължи да се придържа към модела на непрекъснато разширяващо се портфолио от услуги. Днес най-старата общинска специализирана акушерогинекологична болница на столичния град може да се похвали с добре функциониращи нови структури, които предлагат различни видове съвременно лечение. Такава е например клиниката за мамологична диагностика и хирургично лечение, в която се извършват и реконструктивни операции на гърда, а отскоро е въведена и щадяща неоперативна терапия с високоинтензивен фокусиран ултразвук при доброкачествени заболявания на млечната жлеза.

„Не може да не ни притеснява трайната тенденция към намаляване броя на ражданията, която е факт и при нас. Не можем да си затваряме очите пред факта, че многодетните майки у нас са малко, под 1% от всички жени в детеродна възраст, че все повече жени раждат късно, когато рисковете за децата им и за тях самите са много по-големи”, посочи в заключение на дискусията д-р Иван Костов. И изрази надежда, че думите на лекарите ще бъдат чути от политиците, които са призвани да намерят добрите и отговорни решения.

http://offnews.bg/index.php/203818/10-ot-rodenite-prez-2012-g-detsa-sa-nedonoseni

Автор: Вероника Шербанова Публикувана на 6 юни 2013 в 17:52 

0% от родените през 2012 г. деца са недоносени

bebe2Близо 10% от бебетата, родени през миналата година, са били недоносени. Това заяви националният консултант по неонатология доц. Ралица Георгиева. Родените през миналата година недоносени бебета са 6124, като близо 1800 от тях са били с тегло под 1800 грама. При всички тях се е наложило интензивно лечение, посочи Георгиева.

Голяма част от тези бебета имат вродени аномалии, което налага транспортирането им до София, където могат да получат специализирано лечение. Пътуването до столицата обаче е трудно и рисковано, защото липсват напълно оборудвани реанимобили. Цената само на транспортния кувьоз е около 100 000 лева, обясни националният консултант по неонатология.
По думите ? предстои да бъде изработена програма за организацията на транспорта на недоносените бебета, както и да бъде приет стандартът за неонатология.

Друг голям проблем в областта на неонатологията е недостатъчният брой на неонатолозите и работещите в тези отделения медицински сестри и акушерки, като дори се налага лекарите да работят на две места, за да компенсират липсата на кадри. Постоянно намаляват и младите лекари, които специализират в тази област, допълни доц. Георгиева.
Основната причина за това са ниските заплати за работа, която е отговорна и крие много рискове, каза тя.

http://www.focus-news.net/?id=n1791325

06 юни 2013 | 13:36 | Агенция "Фокус"

Доц. д-р Ралица Георгиева: Започна изработването на Национална програма за профилактика за ретинопатията при недоносени деца

Начало / Здравеопазване
София. За 2012 година общият брой на живородените деца е 63 891. От тях недоносените са 6 124. Това каза доц. д-р Ралица Георгиева, национален консултант по неонатология, на пресконференция в Първа АГ болница „Св.София”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Около 10% е относителният дял на недоносените деца. И този дял остава константен през последните 10 години. От тези около 6 хил. недоносени деца около 4 300 са с тегло между 2000 и 2500 грама”, посочи доц. Георгиева.

„Един от проблемите при недоносените деца е ретиноптията. През последните 3 години имаме намаление на случаите на ретинопатия. Вече стартира изработването на Национална програма за профилактика за ретинопатията при недоносени деца. До края на годината програмата ще определи приоритетите си”, каза още доц. Георгиева. Тя добави, че у нас има недостиг на наонатолози, акушерки, медицински сестри и че този проблем ще се задълбочава. По думите й, средната възраст на неонатолозите у нас е 50 години.

„Програмата за неонаталния транспорт има за цел всички големи неонатологични отделения, които извършват транспорт на новородени, да бъдат оборудвани с неонатални транспортни инкубатори, които да отговарят на съвременните изисквания. Част от тях са с финансиране от Министерството на здравеопазването, собствено финансиране или благотворителност. В София все още нямаме напълно оборудван реанимобил. От Асоциацията по неонатология ще предложим концепция за това, което трябва да се извършва за неонаталния транспорт, за да не се разхищават средства. Това ще бъде съвместно между нас, Министерство на здравеопазването и Спешна помощ. Един транспортен инкубатор струва около 100 хил. лв.”, посочи доц. Георгиева.
Мария КАЛОЯНОВА