• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10
  • Photo Title 12

11.09 | 14:06 | dariknews.bg

photo verybig 960188

 
снимка: Sofia Photo Agency, архив

358 деца се лекуват у нас със средства, набрани от тазгодишната кампания на инициативата „Българската Коледа”. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава, като уточниха, че сумата, предвидена за лечението на тези деца възлиза 773 000 лева. Оставащите 588 000 лева от общо набраните над 1,3 млн. лева ще бъдат изразходвани за закупуване на медицинска апаратура.

Продължение...

По данни на СЗО 1 милион деца годишно умират от тежки пневмококови инфекции като менингит и пневмония

Пневмококовите инфекции (причинени от бактерия S. pneumoniaе, пневмокок) са едни от най-опасните заболявания в световен мащаб. Те са водеща причина за заболяемост и смъртност при малки деца по света.По данни на СЗО най-малко едно дете умира всяка минута от пневмококови инфекции (менингит, сепсис, пневмония), като приблизително 1 милион деца умират годишно. От 2010 г. в задължителния имунизацонен календар на Република България е включена и ваксинацията срещу пневмококови инфекции за всички деца. Това стана ясно на форум в столицата, посветен на „Съвременните тенденции в превенцията и лечението на пневмококовите заболявания“. Организатори на събитието бяха Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и Българското сдружение по иновативна медицина (БСИМ), а специален участник беше американският проф. Кийт Клугман.

Продължение...

31.5.2012, zdrave.net, Невена Попова

image001Спад в детската смъртност за 2011 година отбелязват педиатрите в навечерието на своя форум, традиционно провеждан в дните около детския празник – 1 юни. Показателят за изминалата година е бил 8,5 на 1000 живородени деца и е намалял с близо 1 пункт в сравнение с предходната 2010 г., когато неговата стойност е била 9,4 на 1000 живородени, съобщи специално за Zdrave.net доц. Димитър Калайков, началник на Диагностично-консултативния блок на УСБАЛ по детски болести в София и дългогодишен секретар на Българската педиатрична асоциация. Добрата новина разбира се е факт, който носи удовлетворение, но не може - поне засега - да измести фокуса в посока към цялостна по-позитивна оценка на процесите в детското здравеопазване. Защото е редно да си зададем въпроса:

Къде сме ние?

Продължение...

 

image001

image004На 23 юни стартирапървият в България експертен здравен портал–МАМА, ТАТКО И АЗ- с фокус майчиното и детско здраве. Той е създаден поради нарастващата необходимост от качествена и достоверна информация в Интернет.

На www.mamatatkoiaz.bg всеки родител може да получи компетентна и медицински достоверна информация по всички въпроси, свързани със семейното здраве и начин на живот.

Намерението на „Мама, татко и аз“ е да се превърне в основен източник на информация за българските семейства. Свидетели сме на нарастваща тенденция да се търси информация за здравословни проблеми, без да бъде проверен източникът на информация. Тревожен е фактът, че мненията и текстовете в Интернет, свързани със сериозни теми като бременността, раждането и отглеждането на деца, не са изказани от медици. Това създава предпоставки за дезинформация и уронване като цяло престижа на българското здравеопазване. Ето защо, сред основните цели е да се осигури лесен достъп до водещи медицински специалисти, да се предоставя достоверна здравна информация и да се изгради доверие между лекари и пациенти.

Продължение...

Още една клиника грейна изрисувана с красиви стени

Пъстри рисунки, изпълнени с много настроение, вече посрещат  малките пациенти на Клиниката по пулмология на Специализираната болница за активно лечение на детски болести-София  .


Художничката Станка Желева , екип на „Списание 8“ и „Фолксваген-„Леки автомобили“ заедно с деца  от болницата,  лекари и медицински сестри изрисуваха детското отделение, което е основно ремонтирано  и поема най-тежките случаи в страната.
В малкия импровизиран празник се включи с готовност  и изпълнителният директор на здравното заведение д-р Мария Екимова и зам.директорката по лечебната дейност д-р Наталия Минчева,  която също взе четката.
Разбира се,  заслугата е най-вече на художничката  Станка Желева , която очерта картинките, а всички ние заедно ги оцветихме. Стабилно рамо в оцветяването на пъстрите картинки дадоха  и младежкия екип от „Фолксваген“ - Десислава, Антония, Мариана, Нестор, Пламена, Деню и Вера  и разбира се, неуморната главна редакторка на „Списание 8“ Ганета Сагова.
Малките пациенти на болницата  - 4-годишното Данче и 3-годишните Моника и Мартин , които лекуват болно гърло, астма и бронхопневмония намериха и своята професия, грабвайки четка и боички.
 Лъчезарният екип изрисува стените на цялата Клиника по пулмология и не пропусна да зарадва малките пациенти с подаръци, като ги „зарази“ и с доброто си настроение.
Инициативата“Шарена приказка, светът е в движение“  стартира през 2009 година като целта е  да подобри атмосферата в детските отделения на болниците в страната, както и в домове за деца в неравностойно положение.
Вече са изрисувани стотици стени в столицата, Варна, Пловдив, Стара Загора, Созопол, Широка лъка и др.  
През последните три години художничката Станка Желева за трети път гостува в столичната Педиатрия, където от стените на  Клиниката по диабет и Отделението по неврология и ревматогия гледат любими  герои от детските приказки, с които са израснали поколения малчугани.

risunki-pediatria001

risunki-pediatria002

risunki-pediatria003