• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10
  • Photo Title 12

http://www.novatv.bg/news/view/2011/08/18/19819/НТВ-дари-уникален-апарат-на-детската-болница-в-София/

Уникален апарат за измерване на черния дроб работи в детската болница в София. Освен, че отчита размера и плътността, докторите се надяват, след време новата техника да замени и чернодробната биопсия. Апаратът е на стойност 192 хиляди лева и е закупен изцяло със средства, събрани от шоуто VipBrother.
 
Марти е на 11 години, когато е бил на годинка му е направена чернодробна трансплантация.
 
Черният дроб на момчето трябва да се изследва непрекъснато. Само така докторите и семейството му могат да са сигурни, че новият орган не е по-плътен, или по-голям от нормите.
 
Това е единствената болница в България, която разполага с такава апаратура.

puh

Едни от най-известните анимационни герои на "Уолт Дисни" - Мечо Пух и Tигъра, за първи път ще посетят България. Те ще се срещнат на 8 юли 2011 г. от 10 часа с хоспитализирани деца в Университетската педиатрична болница в София.

Визитата им е част от голяма европейска благотворителна обиколка, разработена и подкрепена от компанията "Уолт Дисни", по повод предстоящата премиера на новия анимационен филм “Мечо Пух” в кината. У нас лентата се завърта от 22 юли в цялата страна.
 
Белослава изпълнява българската версия на песента в новия филм, който ще събере отново зрителите с философски настроеното “глупаво мече” и приятелите му Тигър, Зайо, Прасчо, Кенга, Ру и Йори.

”Университетската педиатрична болница - София, е избрана от "Дисни" заради уникалните си детски клиники и постижения в диагностиката и лечението на българските деца”, посочи г-жа Корина Константин – представител на "Дисни" за Румъния и България.

В болницата годишно преминават 12 хил. деца, а над 6500 от тях остават за лечение. Лечебното заведение разполага със 105 легла, а грижите за децата са поверени на висококвалифициран медицински персонал. Болницата е единствената у нас, която има Клиника по детска нефрология и диализа, Клиника по клинична генетика, Клиника по детска ревматология, кардиология и хематология.

”Единствено тук се прави скрининг на всяко новородено дете за вродена аномалия на щитовидната жлеза. Болницата има и уникална лаборатория по цитогенетика. Клиниките са обновени изцяло, а лечебното заведение разполага с модерна апаратура за диагностика и терапия” , заяви д-р Мария Екимова, директор на Университетската педиатрична болница - София. 

21.9.2011, zdrave.net

http://www.zdrave.net/Portal/news/default.aspx?evntid=uXfc0WKyCW4%3D


Една от каузите на „На кафе” се увенча с успех, след като по инициатива на предаването чрез дарителски sms-и успяха да се съберат необходимите пари за купуването на нов транспортен кувьоз за Клиниката по неонатология към Университетска детска болница в София, съобщиха от предаването на Нова телевизия.
Кампанията започна в края на миналия тв сезон и до този момент в сметката са натрупани 18 272 лв. Към тази сума фирма-дарител изяви желание да добави още 7 хиляди лева, за да може да бъде купено и необходимото оборудване за проследяване на сърдечната дейност и наситеността на кръвта с кислород на недоносените бебета. Купуването на нов транспортен кувьоз не е единствената кампания, зад която застава „На кафе”. Гала е съпричастна и към каузата „Аутизмът се лекува”.

01.11.2011, zdrave.net, Невена Попова

Има рязък спад в нивото на медицинските грижи, които младите диабетици получават веднага след навършване на 18-годишна възраст, и това е повече от обезпокоително. За това алармира днес д-р Радка Савова, детски ендокринолог от Университетската многопрофилна болница за лечение на детски болести в София при откриването на Националната конференция на децата и младите хора с диабет. Според нея е абсолютно необходимо децата да имат осигурена психологическа помощ и подкрепа поне една-две години преди да навършат пълнолетие и да преминат на обслужване от ендокринолог за възрастни в системата на специализираната извънболнична медицинска помощ.
„За мен не е изненада фактът, че още след първата година, през която младият диабетик попадне в общата система, контролът на заболяването му рязко се влошава с всички негативни последици от това”, допълни още д-р Савова. Формализмът в общуването с личните лекари, насрочването на консултация със специалист ендокринолог след дълго чакане, крайно ограниченият брой тест-ленти за самоконтрол на кръвната захар са част от причините, които водят до този срив, категорична е специалистката.
Днес конференцията ще обсъди предложения за организационни промени в системата за грижи на младите диабетици. От Националната асоциация на децата с диабет ще настояват за увеличаването на броя тест-ленти за самоконтрол след навършване на 18 години, заплатени от здравната каса, както и за разкриването на обучителни центрове за млади диабетици във всеки областен град, също с финансиране от НЗОК.

По повод Международния ден на детето – Първи юни - Бате Николай и неговият асистент Роко ще разсмеят 90 болни деца от 10-те отделения и клиники на лечебното заведение

Червени носове, сини перуки и тромби ще взривяват тишината в детските клиники на Универститетската педиатрична болница - София. Така на Първи юни - Международният ден на детето ще започне оздравителната визитация за близо 90 болни деца от 10-те отделения на болницата , водена от най-новото лекарско попълнение - клоуните проф.Коко и доц.Роко. За празника смешниците от Клиниката по смехотерапия на „Пирогов”, която е единствена в Европа ще гостуват на децата в Педиатричната болница.

„Ние сме доктори вълшебници и лекуваме с най-старото и евтино лекарство - смеха. Децата обичат чудесата и вярват във вълшебствата. Затова винаги започваме с истински фокус. Така успяваме да ги впечатлим и да ги убедим, че наистина сме магьосници. След това заедно с някое дете правим вълшебство, ” издаде част от сценария, подготвен за Международния ден на детето бате Николай, когото децата ще видят като клоунът Коко.

За първи път актьорът - любимец на поколения зрители и неговият прилежен и верен асистент –клоунът Роко ще гостуват официално на малките пациенти на Университетската педиатрична болница. Лелеяна мечта на бате Николай е клоуните да посещават повече болни деца в София , която на Първи юни ще се сбъдне.

Проф. Коко - бате Николай и неговият асистент доц. Роко ще донесат радост на малките пациенти на болницата. Двамата изповядват веруюто, че усмивките помагат повече и от най-силните лекарства. Тържеството в болницата стана възможно и благодарение на спонсорите „Оптикс” - Панагюрище и „Крафт фуудс”- България.

Университетската педиатрична болница е включена в различни благотворителни акции. Телевизионното предаване „Сделка или не“ е вече традиционен партньор на каузата на Детска нефрологична клиника, което и тази година посрещна в студиото си участници като Милена, Кирил и Тодор. Тримата водещи на „Тройка на разсъмване” на радио „Витоша” спечелиха максимално голяма сума в помощ на детската клиника –близо 5 хил. лв., които ще бъдат използани за продължаване на първото в Европа и у нас проучване на детското бъбречно здраве. То се провежда под ръководството на доц. д-р Анелия Буева.

„На кафе” с Гала по Нова телевизия след многобройните зрителски писма наскоро се обсъди темата за недоносените бебета. Гост в предаването бе една от най-добрите специалисти - неонатологът доц. д-р Ралица Георгиева, която е шеф на клиниката в Университетската педиатрична болница. Продуцентите „На кафе” инициираха и акция за закупуване на нов модерен транспортен кувьоз за болницата. След предаването не закъсняха и първите дарения от фирми, пациенти и частни лица.