• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10
  • Photo Title 12

Доц д-р Анелия Буева, в."Монитор"?

- Доц. Буева, първото изследване, колкото и парадоксално да звучи, за скрити бъбречни заболявания при децата беше проведено в края на миналата година. Какво показват резултатите към момента?

- Предварителните резултати от него показват, че 5,5% от прегледаните са с установени вродени аномалии в отделителната система. Те се изразяват в двойнодренажна система, хидронефроза, ниско разположен бъбрек и дори фрапиращ случай на липса на единия бъбрек, за който родителите на детето дори не са подозирали. Оказва се, че 8,4 на сто от децата са с отклонения във функцията на пикочния мехур - мегацистит или т. нар. голям пикочен мехур.

Продължение...

Проучването е направено сред 627 деца на възраст от 3 до 16 години от София с монитори, дарени от СИБАНК

 

5.5 % от децата са с установени вродени аномалии в отделителната система. Има дори фрапиращ случай на липса на единия бъбрек при дете, за което родителите не са подозирали. 8.4% от децата имат отклонения във функцията на пикочния мехур като при тях е открит т.на голям пикочен мехур. При 12% от децата е установено наднормено тегло, като при 38% от тях е отчетено повишено кръвно налягане. Това са само част от междинните резултати от първото изследане у нас, проведено на деца в края на 2010 г. То е под ръководството на доц. д-р Анелия Буева, началник на Клиниката по нефрология и хемодиализа на Университетската педиатрична болница. В него участваха 627 деца на възраст от 3 до 16 години , които бяха посетени от лекари в детските градини и учебните заведения в София. Предстои провеждане на такива изследвания и във Варна и Добрич като окончателните резултати ще бъдат обявени на Световния бъбречен ден – 10 март 2011 г.

Продължение...

Доц. д-р Мая Константинова, "24 часа", "Докторе, кажи"

Деца със зачервени бузи, признак на високо кръвно налягане, задъхващи се твърде лесно от наднорменото си тегло - това е една от най-мъчителните гледки за доц. Мая Константинова, педиатър и специалист по затлъстяване.

Децата имат нужда от повече течности и ако не ядат супа, си наваксват с безалкохолни, ядосва се тя. После това ги кара да ядат повече, защото газираните напитки не засищат. Простите захари бързо повишават инсулина и порочният кръг се затваря.

Продължение...

Доц. д-р Адриана Анадолийска, в."24 часа", "Докторе, кажи"

Доц. Адриана Анадолийска, дмн, началник на Клиника по интензивна терапия при Специализираната болница за активно лечение на детски болести.


Тя отговаря на въпроса на Лили Панайотова.

Циститът е възпаление на стената на пикочния мехур. То може да бъде резултат на инфекция - бактериална или вирусна, на химическо дразнене от медикаменти или на травма.

Острият цистит се диагностицира клинично по оплакванията. Те са изключително болезнено често уриниране, включително нощем, напрежение ниско долу в таза, лошо миришеща мътна урина.

Продължение...

Дарението е част от благотворителната  кампания на Райфайзен банк „Избери, за да помогнеш”

Университетската Педиатрична болница –София  получи дарителски чек за 61 766 лв. за закупуване на апарати за венозни вливания /инфузомати/ на тържествена церемония в столицата. Лечебното заведение бе включено във втората дарителска кампания на Райфайзен банк „Избери, за да помогнеш”.

„За прецизното прилагане на животоспасяващи медикаменти болницата се нуждае от инфузомати за седемте клиники в болницата. Инфузоматите са високоспециализирана техника за венозни вливания. Те  позволяват да се следи приложението на няколко медикамента едновременно, включително на цитостатици и антибиотици, и други специфични разтвори за лечение на болните деца”, каза директорката на болницата д-р Мария Екимова.
Годишно в единствената у нас самостоятелна специализирана детска болница , която осъществява високоспециализирана и квалифицирана медицинска помощ се преглеждат над 12 хил. деца, а се лекуват над 6  500. Леглата са 105, а лекарите, които работят тук - 65. Болницата е единствената у нас, която има Клиника по детска нефрология и диализа, Клиника по клинична генетика, Клиника по детска ревматология, кардиология и хематология. Единствено тук се прави скрининг на всяко новородено дете за вродена аномалия  на щитовидната жлеза. Болницата има и уникална лаборатория по цитогенетика.

Продължение...