• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10
  • Photo Title 12

dr-baychevaНавсякъде по света генетичните изследвания са ежедневие, у нас са все още скъпо удоволствие.


- Д-р Байчева, колко деца страдат от автоимунни чернодробни заболявания у нас?

- Трудно е да се направи анализ за цялата страна, тъй като тези заболявания се лекуват в няколко болници у нас. Клиниката по гастроентерология към специализираната болница “Проф. Иван Митев” обаче е основен център за подобно лечение и за последните 26 години са диагностицирани около 45 деца.

- Това малко или много е?

- Автоимунните чернодробни заболявания са редки болести и като за такива можем да кажем, че заболеваемостта у нас стои ниска.

- На каква възраст се развиват?

- Хроничните болести на черния дроб могат да се отключат дори в ранна детска възраст - още на година или две. В повечето случаи обаче това се случва в юношеството. Тези заболявания протичат тежко и се лекуват години.

Продължение...

prof-dedreАвтоимунните чернодробни заболявания засягат по-често женския пол и това е по цял свят

- Порф. Кели, колко от българските деца с чернодробни заболявания се лекуват при вас в Бирмингам?

- Около 20 са децата, които сме лекували в детската болница в Бирмингам. Повечето от тях са изпращани при нас заради нужда от чернодробна трансплантация. Другата група пациенти са деца с портална хипертония (твърде високо кръвно налягане в порталната вена, през която минава кръвта от червата към черния дроб - б.а.), нуждаещи се от хирургично лечение.

- Увеличава ли се заболеваемостта?

- Да, има увеличение на заболеваемостта, но това вероятно се дължи на подобрената диагностика, поради което откриваме по-бързо и по-често заболяванията.

Продължение...

kos

Известно е, че болничният престой често води до стрес и неприятни преживявания, както за децата-пациенти, така и за техните родители.

Ето защо от месец април Фондация „За Нашите Деца“, в партньорство със СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, стартира ежемесечни събития с цел създаване на повече положителни емоции и стимулиране на приятното общуване между децата и здравните специалисти.

Събитията ще бъдат тематични и отворени за всички желаещи да вземат участие и да се позабавляват заедно.

Информация за тях можете да получите от информационните материали, разпространявани във всички отделения, а също и от специалистите от мобилния екип по проект „Грижа в ранната възраст“.

Първото гостуване на актрисата Звездомира Георгиева и музиканта Константин Кучев ще се проведе на 25 април, който е обявен за Ден на радостта.

А как РАДОСТТА дава сили, което е и мотото на събитието, ще разберат всички участници.

Инициативата се организира по проект „Грижа в ранната възраст“, изпълняван от фондация „За Нашите Деца“ с финансиране от фондация ОУК.
Проектът цели е да подобри развитието и благосъстоянието на децата в ранна възраст (0-7г.) като въведе интегриран здравно-социален и семейно-ориентиран подход към грижата за децата.


kindАктьори и музиканти ще забавляват малките пациенти в Педиатрията.

Инициативата е съвместна между фондация „За нашите деца" и „Специализирана болница за активно лечение по детски болести - проф. д-р Иван Митев".

 

Болничният престой често води до стрес и неприятни преживявания, както за децата-пациенти, така и за техните родители.

Именно затова стартират и ежемесечните събития с цел създаване на повече положителни емоции и стимулиране на приятното общуване между децата и лекарите.

Те ще бъдат тематични и отворени за всички желаещида вземат участие и да се позабавляват заедно.

Първото гостуване на актрисата Звездомира Георгиева и музиканта Константин Кучев е насрочено за 25 април., който е обявен за Ден на радостта.

Инициативата се организира по проект „Грижа в ранната възраст", изпълняван от фондация „За Нашите Деца".

Той цели да подобри развитието и благосъстоянието на децата в ранна възраст 0-7 години.

Източник: https://clinica.bg/

dr stefanov

“Биологичното лечение успешно повлиява децата с ювенилен идиопатичен артрит! Макар и рядко, това заболяване е значимо, защото засяга цялото детство на едно хлапе”, каза в интервю за в. “Доктор” доц. д-р Стефан Стефанов - началник на Клиниката по ревматология, кардиология и хематология на СБАЛ по детски болести “Проф. д-р Иван Митев” в София

Доц. Стефанов е специалист по детски болести и детска ревматология, специализирал е детска ревматология във Финландия, Германия и Италия, владее ставна ехография. Член е на Българската педиатрична асоциация, на научното дружество по ревматология, на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза, на Световната организация на детските ревматолози PRINTO, на асоциация “Ревматично болно дете”.

- Доц. Стефанов, през лятото във вашата болница беше открит първият в България Център за допълваща грижа за деца с ревматични заболявания и техните родители. Какво е основното предназначение на този център, заработи ли той активно?
- По принцип, първо такива центрове се откриват там, където има хронично болни деца. Второ, тъй като тези деца по един или друг начин имат някакви проблеми, е хубаво те да се решават в по-различна среда. Не в болнична обстановка, а с участието и помощта на психолози, педагози, учители, художници, артисти. Така под някаква форма може да им се ангажира вниманието, да се приобщават към нормалната среда, да не се чувстват изолирани от другите деца. Знаете, че много често хроничното страдание води до ограничаване на децата. Не само че обостря болестта, но и пречи за нормален контакт с останалите деца. Освен това тези деца не могат всеки път да се включат в някаква игра със свои връстници. Като го заболи коляното и глезените са подути, детето не може да рита топка с другите дечица навън, не може да кара колело, т.е., то има ограничения.
И точно това е основното предназначение на тези центрове. Да влязат децата в една приятелска, весела, хубава, извънболнична атмосфера, освен това да могат техните родители да контактуват на тези срещи. Както казах, занимават ги психолози, педагози, учители, артисти като освен, че ангажират вниманието им, те им помагат по-лесно да се справят с определени действия. Например деца с болки в колената, или в китките да се научат да рисуват по правилния начин. Чисто и просто, форма на разнообразие, на контакт. Място, където да се срещат родителите, да обменят информация помежду си, да контактуват с лекар пак в извънболнична обстановка, да задават своите въпроси. На тези срещи, общо взето, лекарят е без престилка, която така или иначе отдалечава хората. Това е идеята.

Продължение...