• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10
  • Photo Title 12

Медиите за нас

01.11.2011, zdrave.net, Невена Попова

Има рязък спад в нивото на медицинските грижи, които младите диабетици получават веднага след навършване на 18-годишна възраст, и това е повече от обезпокоително. За това алармира днес д-р Радка Савова, детски ендокринолог от Университетската многопрофилна болница за лечение на детски болести в София при откриването на Националната конференция на децата и младите хора с диабет. Според нея е абсолютно необходимо децата да имат осигурена психологическа помощ и подкрепа поне една-две години преди да навършат пълнолетие и да преминат на обслужване от ендокринолог за възрастни в системата на специализираната извънболнична медицинска помощ.
„За мен не е изненада фактът, че още след първата година, през която младият диабетик попадне в общата система, контролът на заболяването му рязко се влошава с всички негативни последици от това”, допълни още д-р Савова. Формализмът в общуването с личните лекари, насрочването на консултация със специалист ендокринолог след дълго чакане, крайно ограниченият брой тест-ленти за самоконтрол на кръвната захар са част от причините, които водят до този срив, категорична е специалистката.
Днес конференцията ще обсъди предложения за организационни промени в системата за грижи на младите диабетици. От Националната асоциация на децата с диабет ще настояват за увеличаването на броя тест-ленти за самоконтрол след навършване на 18 години, заплатени от здравната каса, както и за разкриването на обучителни центрове за млади диабетици във всеки областен град, също с финансиране от НЗОК.

21.9.2011, zdrave.net

http://www.zdrave.net/Portal/news/default.aspx?evntid=uXfc0WKyCW4%3D


Една от каузите на „На кафе” се увенча с успех, след като по инициатива на предаването чрез дарителски sms-и успяха да се съберат необходимите пари за купуването на нов транспортен кувьоз за Клиниката по неонатология към Университетска детска болница в София, съобщиха от предаването на Нова телевизия.
Кампанията започна в края на миналия тв сезон и до този момент в сметката са натрупани 18 272 лв. Към тази сума фирма-дарител изяви желание да добави още 7 хиляди лева, за да може да бъде купено и необходимото оборудване за проследяване на сърдечната дейност и наситеността на кръвта с кислород на недоносените бебета. Купуването на нов транспортен кувьоз не е единствената кампания, зад която застава „На кафе”. Гала е съпричастна и към каузата „Аутизмът се лекува”.