• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10

Медиите за нас

06.6.2013, zdrave.net, Невена Попова

http://www.zdrave.net/Portal/WeekTheme/?evntid=%2F0CYkk27LEI%3D

bebe2013 ще бъде рекордна по ниска раждаемост в най-новата ни история, тенденцията към спад от последните години е трайна и се запазва. Относителният дял на новородените недоносени също продължава да бъде константа, а проблемите, свързани с отглеждането на тези деца и особено на онези, които се нуждаят от продължителни интензивни грижи остават. Броят на неонатолозите у нас прогресивно намалява, заплащането им е много ниско и повечето са принудени да работят на повече от едно място. Малко са желаещите да специализират педиатрия, още по-малко млади лекари имат намерение да се посветят на неонатологията. Все по-остро се усеща липсата на медицински сестри и акушерки в неонатологичните отделения, които напускат по същите причини. Продължават да не достигат кувьозите, нямаме дори един специализиран реанимобил за недоносени, оборудването за който струва малко над 100 000 лева. За да бъдат намерени адекватни решения на проблемите обаче са необходими повече координирани действия от страна на институциите, специалистите и гражданското общество. Този извод прозвуча днес на пресконференция в столичната Специализирана АГ болница „Света София”, организирана по повод приключването на кампанията „Месец на кърменето”, проведен по инициатива на лечебното заведения под патронажа на Столична община.

„През 2012 г. у нас са се родили 63 891 бебета, 6124 от тях са били с тегло под 2500 грама, което означава приблизително 10%. В тази група се включват 4300 деца с тегло между 2000 и 2500 грама, които по правило не създават особени затруднения от медицинска гледна точка. Повечето трудности се появяват при новородените с тегло под 2000 грама, които през миналата година са били 1800. Най-големи грижи с най-много разходи обаче са били за децата, които при раждането си са имали тегло под 1500 грама”. Тези данни представи националният консултант по неонатология доц. Ралица Георгиева. Тя посочи, че един от най-острите проблеми продължава да бъде специализираният неонатологичен транспорт, който трябва да осигури безрисково преместване на недоносените деца до неонатологични отделения с по-висока степен на компетентност. Промени и допълнения в националния стандарт по неонатология вече са приети, предстои публикуването на актуализирания му вариант, след което ще бъде изградена концепция за следващите действия, поясни доц. Георгиева. Тя допълни, че препоръките ще бъдат изработени под егидата на Асоциацията по неонатология в сътрудничество със здравното министерство и специалистите от „Спешна помощ”. Целта е чрез оптимално използване на финансовия ресурс да бъдат поставени основите на една рационална организация, която да гарантира бързо и безопасно транспортиране до специализирано лечебно заведение. Това се отнася за новородени в много висока степен на риск, със сърдечни малформации и други вродени аномалии, които се нуждаят от специфични хирургични интервенции, посочи още националният консултант. Още една национална програма ще заработи до края на годината - за профилактика на ретинопатията на недоносените, едно заболяване, което през последните три години се среща все по-рядко, благодарение на единните усилия на неонатолози и детски офталмолози, съобщи доц. Георгиева. По нейните думи вече се обмислят предложения за разгръщането на по-адекватни мерки за ранна диагностика и превенция на усложненията при бъбречни заболявания сред родените преди термин - неонатолози и детски нефролози ще настояват да бъдат включени в платения пакет на здравната каса ехографията на бъбреците и лабораторното изследване за микроалбуминурия при такива деца. „Предизвикателство за институциите също така са и онези, макар и малко на брой недоносени новородени със специфични проблеми. Такива са например децата с бронхопулмоналнадисплазия, които се нуждаят от кислородолечение в домашни условия, както и децата с усложнения от страна на централната нервна система, при които се налага допълнителна рехабилитация”, допълни националният консултант. Доц. Георгиева се спря и на важността на активното наблюдение от страна на личните лекари и педиатрите в доболничната помощ след изписването на детето от неонатологичното отделение, като постави още един акцент - изричната необходимост от бърз и безпроблемен достъп до консултации със специалист, когато това се налага.

Да се говори за кърменето постоянно, през цялата година и да бъдат младите жени непрекъснато убеждавани, че естественото хранене е най-подходящото за детето им - за това апелираха акушер-гинеколози и неонатолози от болница „Света София” и техни колеги от други столични общински лечебни заведения, които споделиха впечатленията си от изтичащата кампания. Най-често, когато говорим за кърменето, се съсредоточаваме върху непосредствените ползи от него за детето и майката, посочиха медиците и добавиха, че в света все по-често се набляга на дългосрочния ефект от естественото хранене на малкото дете, от благоприятните последици, които се проявяват в по-късна възраст. Те изнесоха данни от публикации в световната специализирана литература, които доказват, че кърмените като бебета имат по-добра еластичност на съдовете, по-рядко страдат от артериална хипертония и имат по-ниско диастолно налягане, по-малко боледуват от сърдечно-съдови заболявания въобще, а така също и по рядко развиват алергии.
АГ-болница „Св. София” ще продължи да инициира и да участва в кампании в различни области на женското здраве и здравето на новородените, посочи директорът й д-р Иван Костов. Той допълни, че лечебното заведение ще продължи да се придържа към модела на непрекъснато разширяващо се портфолио от услуги. Днес най-старата общинска специализирана акушерогинекологична болница на столичния град може да се похвали с добре функциониращи нови структури, които предлагат различни видове съвременно лечение. Такава е например клиниката за мамологична диагностика и хирургично лечение, в която се извършват и реконструктивни операции на гърда, а отскоро е въведена и щадяща неоперативна терапия с високоинтензивен фокусиран ултразвук при доброкачествени заболявания на млечната жлеза.

„Не може да не ни притеснява трайната тенденция към намаляване броя на ражданията, която е факт и при нас. Не можем да си затваряме очите пред факта, че многодетните майки у нас са малко, под 1% от всички жени в детеродна възраст, че все повече жени раждат късно, когато рисковете за децата им и за тях самите са много по-големи”, посочи в заключение на дискусията д-р Иван Костов. И изрази надежда, че думите на лекарите ще бъдат чути от политиците, които са призвани да намерят добрите и отговорни решения.

http://www.focus-news.net/?id=n1791325

06 юни 2013 | 13:36 | Агенция "Фокус"

Доц. д-р Ралица Георгиева: Започна изработването на Национална програма за профилактика за ретинопатията при недоносени деца

Начало / Здравеопазване
София. За 2012 година общият брой на живородените деца е 63 891. От тях недоносените са 6 124. Това каза доц. д-р Ралица Георгиева, национален консултант по неонатология, на пресконференция в Първа АГ болница „Св.София”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Около 10% е относителният дял на недоносените деца. И този дял остава константен през последните 10 години. От тези около 6 хил. недоносени деца около 4 300 са с тегло между 2000 и 2500 грама”, посочи доц. Георгиева.

„Един от проблемите при недоносените деца е ретиноптията. През последните 3 години имаме намаление на случаите на ретинопатия. Вече стартира изработването на Национална програма за профилактика за ретинопатията при недоносени деца. До края на годината програмата ще определи приоритетите си”, каза още доц. Георгиева. Тя добави, че у нас има недостиг на наонатолози, акушерки, медицински сестри и че този проблем ще се задълбочава. По думите й, средната възраст на неонатолозите у нас е 50 години.

„Програмата за неонаталния транспорт има за цел всички големи неонатологични отделения, които извършват транспорт на новородени, да бъдат оборудвани с неонатални транспортни инкубатори, които да отговарят на съвременните изисквания. Част от тях са с финансиране от Министерството на здравеопазването, собствено финансиране или благотворителност. В София все още нямаме напълно оборудван реанимобил. От Асоциацията по неонатология ще предложим концепция за това, което трябва да се извършва за неонаталния транспорт, за да не се разхищават средства. Това ще бъде съвместно между нас, Министерство на здравеопазването и Спешна помощ. Един транспортен инкубатор струва около 100 хил. лв.”, посочи доц. Георгиева.
Мария КАЛОЯНОВА