• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10
  • Photo Title 12

Медиите за нас

ПОНЕДЕЛНИК, 10 Юни 2013

http://btvnews.bg/bulgaria/10-ot-novorodenite-nedonoseni-ostra-nuzhda-ot-neonatolozi-v-bolnitsite.html

10% отновородените - недоносени, остра нужда от неонатолози в болниците. Недоносените бебета, родени през миналата година, са 6124, което е близо 10 на сто от всички новородени - 63 891. Това обяви пред журналисти доц. Ралица Георгиева - национален консултант по неонатология.

Тя изрази тревогата си, че броят на неонатолозите, на медицинските сестри и акушерките, работещи в отделенията по неонатология е крайно недостатъчен, а желаещите млади лекари да специализират в тази област все повече намалява. Георгиева обясни това с критично ниското заплащане на труда на тези специалисти, чиято работа е много отговорна, тежка и криеща огромни рискове. Дори в столицата се налага неонатолози да работят на две места поради липса на специалисти.

Близо 1800 от недоносените бебета са били с тегло под 1800 грама, като за такива бебета е наложително интензивно лечение. Георгиева допълни, че транспортирането на недоносените деца към неонатологично отделение е трудно и рисковано поради липса на напълно оборудван реанимобил. По думите й цената само на транспортния кувьоз е 100 хиляди лева.

Освен това немалък брой от недоносените деца са с вродени аномалии и са от провинцията, което налага транспортирането им до София, уточни медикът. По думите й предстои изработването на програма за организацията на транспорта на недоносени бебета. Трябва да се решат и проблемите с недостатъчните кувьози за недоносени деца, да се приеме стандартът за неонатология, да се извършва задължително ехографско изследване за бъбречни заболявания на преждевременно родените деца, добави специалистът.

ПОНЕДЕЛНИК, 10 Юни 2013

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2013-06-10&article=453968

Конкурс чакат 23-ма директори на регионални каси

11 болници чакат решението на новия здравен министър д-р Таня Андреева кой ще ги управлява. Предшественикът й в служебното правителство проф. Николай Петров направи 14 конкурса за нови директори на държавни клиники, тъй като договорите им бяха изтекли. Досега обаче официално са назначени само трима. За шеф на "Майчин дом" е преизбран доц. Виктор Златков, а начело на Педиатрията отново застава д-р Мария Екимова. Директор на "Александровска болница" стана временно изпълняващият длъжността д-р Костадин Ангелов. За останалите 11 болници все още няма подписани договори за нови директори, чакат се сроковете за обжалване да минат, казаха от здравното министерство.

Сред болниците, за които се чакат нови директори, са някои от ключовите за страната като: Националната онкологична болница, Националния комплекс "Специализирани болници по рехабилитация", Инфекциозната болница, трите специализирани болници по ортопедия, по неврология и психиатрия, както и по белодробни болести в столицата, детската онкохематология. Сред другите са белодробната болница в Габрово, също така болниците за рехабилитация и долекуване в Мездра и в Радунци. Смяна предстои и на директорите на 23 от 28-те регионални здравни каси. Причината е, че договорите им изтичат масово в края на юли. До дни се очаква да се качат обявите на сайта на здравната каса. Конкурси за нови директори текат и за домовете за медико-социални грижи за бебета в Благоевград, Видин, Златица и "Св. Иван Рилски" в София. Мария Чипилева