• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10
  • Photo Title 12

Медиите за нас

http://www.duma.bg/node/55880

Дума
7. Юни 2013, брой 129

Раждаемостта в България ще продължи да намалява, прогнозират АГ-специалисти

Недоносените бебета, родени през миналата година, са 6124, което е близо 10% от всички новородени - 63 891, съобщи доц. Ралица Георгиева, национален консултант по неонатология.

Относителният дял на недоносените деца прогресивно нараства - от 6,6% през 1990 г. до 9,6% през 2007 г. и 10,3% през 2008 г., сочат данни в сп. "Акушерство и гинекология" от 2007 г. и изнесени на I европейски конгрес по неонатология, проведен в Рим през 2008 г. В областите Бургас, Добрич, Враца, Монтана относителният дял на преждевременно родените деца достига до 13%.
Близо 1800 от недоносените бебета през м.г. са били с тегло под 1800 г. За тях е наложително интензивно лечение. Доц. Георгиева допълни, че транспортирането на недоносените деца към неонатологично отделение е трудно и рисковано поради липсата на напълно оборудван реанимобил. По думите й цената само на транспортния кувьоз е 100 хил. лв.
Доц. Георгиева изрази тревогата си, че броят на неонатолозите, медицинските сестри и акушерките, работещи в отделенията по неонатология, е крайно недостатъчен, а младите лекари, желаещи да специализират в тази област, все повече намаляват. Доц. Георгиева обясни това с критично ниското заплащане на труда на тези специалисти, чиято работа е много отговорна, тежка и криеща огромни рискове. Предстои изработването на програма за организацията на транспорта на недоносени бебета. Трябва да се приеме стандартът за неонатология да се извършва задължително ехографско изследване за бъбречни заболявания на преждевременно родените деца и др., категорични са специалистите.

Лекари прогнозираха рекордно ниска раждаемост през тази година. Ако през 2008 г. новородените в Първа АГ болница "Св. София" са били 4204, през 2012 г. са 3358, каза д-р Валентина Григорова, зам.-директор на болницата. От началото на годината новородените в болницата са със 100 по-малко от същия период на 2012 г. Същата тенденция отчитат и в родилното отделение на УМБАЛ "Св. Анна" в София. От началото на годината са родени 490 бебета, което е със 110 по-малко от новородените за същия период на м.г., поясни д-р Красимира Жекова, началник на отделението.

Експертите виждат два основни фактора за ниската раждаемост - икономическата криза и високият процент на безработица във възрастовата група 20-40 г.

http://offnews.bg/index.php/203818/10-ot-rodenite-prez-2012-g-detsa-sa-nedonoseni

Автор: Вероника Шербанова Публикувана на 6 юни 2013 в 17:52 

0% от родените през 2012 г. деца са недоносени

bebe2Близо 10% от бебетата, родени през миналата година, са били недоносени. Това заяви националният консултант по неонатология доц. Ралица Георгиева. Родените през миналата година недоносени бебета са 6124, като близо 1800 от тях са били с тегло под 1800 грама. При всички тях се е наложило интензивно лечение, посочи Георгиева.

Голяма част от тези бебета имат вродени аномалии, което налага транспортирането им до София, където могат да получат специализирано лечение. Пътуването до столицата обаче е трудно и рисковано, защото липсват напълно оборудвани реанимобили. Цената само на транспортния кувьоз е около 100 000 лева, обясни националният консултант по неонатология.
По думите ? предстои да бъде изработена програма за организацията на транспорта на недоносените бебета, както и да бъде приет стандартът за неонатология.

Друг голям проблем в областта на неонатологията е недостатъчният брой на неонатолозите и работещите в тези отделения медицински сестри и акушерки, като дори се налага лекарите да работят на две места, за да компенсират липсата на кадри. Постоянно намаляват и младите лекари, които специализират в тази област, допълни доц. Георгиева.
Основната причина за това са ниските заплати за работа, която е отговорна и крие много рискове, каза тя.