• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10
  • Photo Title 12

Медиите за нас

ПОНЕДЕЛНИК, 10 Юни 2013

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2013-06-10&article=453968

Конкурс чакат 23-ма директори на регионални каси

11 болници чакат решението на новия здравен министър д-р Таня Андреева кой ще ги управлява. Предшественикът й в служебното правителство проф. Николай Петров направи 14 конкурса за нови директори на държавни клиники, тъй като договорите им бяха изтекли. Досега обаче официално са назначени само трима. За шеф на "Майчин дом" е преизбран доц. Виктор Златков, а начело на Педиатрията отново застава д-р Мария Екимова. Директор на "Александровска болница" стана временно изпълняващият длъжността д-р Костадин Ангелов. За останалите 11 болници все още няма подписани договори за нови директори, чакат се сроковете за обжалване да минат, казаха от здравното министерство.

Сред болниците, за които се чакат нови директори, са някои от ключовите за страната като: Националната онкологична болница, Националния комплекс "Специализирани болници по рехабилитация", Инфекциозната болница, трите специализирани болници по ортопедия, по неврология и психиатрия, както и по белодробни болести в столицата, детската онкохематология. Сред другите са белодробната болница в Габрово, също така болниците за рехабилитация и долекуване в Мездра и в Радунци. Смяна предстои и на директорите на 23 от 28-те регионални здравни каси. Причината е, че договорите им изтичат масово в края на юли. До дни се очаква да се качат обявите на сайта на здравната каса. Конкурси за нови директори текат и за домовете за медико-социални грижи за бебета в Благоевград, Видин, Златица и "Св. Иван Рилски" в София. Мария Чипилева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1842022

Image 1842023 126

Всеки 10-и българин страда от хронично бъбречно заболяване, като много от хората не подозират за това. Предупреждението отправи проф. Емил Паскалев, председател на Българско нефрологично дружество. А всеки втори човек някога в живота си е преживявал бъбречна криза. Скринингът от последните четири години, показва огромно увеличение на пациенти с проблеми.

Открити в ранен етап, тези заболявания се лекуват или стопират. В противен случай може да доведат до тежки усложнения. Основният проблем е, че пациентите в началото нямат оплаквания, и когато разберат за увреждането, вече може да е късно.
Профилактичните прегледи помагат за ранното диагностициране, като креатининът е един от основните тестове, с които се определят измененията на бъбречната функция.
Проблеми с наднорменото тегло, цигари и алкохол създават предпоставки за проблеми с бъбреците. Проф. Райна Робева, национален консултант по нефрология, съветва да се следят кръвната захар и холестеролът.

Солта в храната е желателно да бъде сведена до минимум, както и да не се приемат лекарства без предписание.

Продължение...