• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10
  • Photo Title 12

Медиите за нас

Публикувано в http://mamaninja.bg
Снимка: 1dkk.bg

Stefan Stefanov background 1024x679"Истинските лекари на децата са родителите им.", каза доцент д-р Стефан Стефанов – началник на Клиниката по ревматология, кардиология и хематология на СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“. „Ние можем да поставим диагноза и да назначим лечение, но родителят е този, който трябва да ни се довери и да реши, че това е най-доброто за детето му.“ – твърди уважаваният специалист.

Доц. Стефанов, кои са сигналите, че детето ни има ревматологичен проблем?

Най-често се засягат ставите на долните крайници. При по-големите деца симптомите могат да се изразяват в отказ от движение; отказ от ставане от леглото; куцане при ходене и плач от болка. След падане, родителят може да забележи подуване на глезен или коляно, което е сигнал да потърси лекарска помощ.
Ако проблемът е в ръцете, при по-големите деца може да има продължителен отказ от писане; малките отказват да вършат някои дейности като рисуване например. А при бебетата може да има проплакване при преобличане, смяна на пелената, хващане за ръката или крачето и др. 
При наличие на такива симптоми трябва да се посети семейният лекар. Той преценява дали детето е за детски ревматолог, ако става дума за възпалителен процес на ставите или за ортопед при травма или съмнение за вродено заболяване на опорно-двигателния апарат. 

Продължение...

Епилепсия при децата. Епилептични пристъпи – същност. Продължителност на епилептичните пристъпи – кратки до 15 минути и продължителни от 20 до 30 минути. Пристъпи със загуба на съзнание и без загуба на съзнание. Признаци, че едно дете е получило епилептичен пристъп – лицето посинява, спира да диша, диша хъркащо.

Съвети за първа помощ при епилептичен пристъп – пострадалият да бъде поставен на една страна, за да не се задави от отделящите се слюнка, други секрети или повръщане.

Модерни методи и медикаменти за лечение на епилепсия у нас. Други най-често срещани неврологични нарушения при децата – фибрилен гърч, тикове.

Съветът на специалистите – когато родителите забележат странно поведение от страна на своите деца, да ги заснемат с камерата на телефона и да покажат записа на специалист, за да се ориентира дали детето е получило някакво неврологично заболяване и какво е то.

epilepsia-stonova
В поредицата „Духът на здравето“ д-р Щонова покани проф. д-р Иван Литвиненко – детски невролог.

Двамата медици обсъждат кои са най-често проявяващите се неврологични нарушения при децата.

 

 Д-р Щонова поставя въпроса за епилепсията

 

Продължение...