• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10
  • Photo Title 12

Медиите за нас

mila-bД-р Мила Байчева е детски гастроентеролог и хепатолог в Специализираната болница за лечение на детски болести “Проф. д-р Ив. Митев” в София. През последните три години до март 2017 г. специализира в Клиниката по чернодробни заболявания в Детската болница в Бирмингам, както и е работила като детски гастроентеролог в “Great Ormond Street Hospital for Children” в Лондон, Великобритания.

Разговаряме с д-р Байчева по време на Третата национална конференция по хепатология, която се проведе в София на 8 и 9 декември.

- Д-р Байчева, какво ново се случва на Националната конференция по хепатология?

- Тази година беше инициирана педиатрична сесия на форума. И тъй като темата е “Автоимунни заболявания на черния дроб”, бяха представени и новостите в лечението на тези заболявания в детска възраст. Наш гост лектор беше водещият детски хепатолог проф. д-р Дейдре Кели от Детската болница в Бирмингам, която има богат опит в терапията на чернодробни хронични заболявания. По своя инициатива проф. Кели прегледа в нашата клиника трансплантирани деца и с чернодробни заболявания. А на конференцията представихме клинични случаи от последните 25 години на български деца с автоимунни заболявания на черния дроб.

- От кои автоимунни заболявания на черния дроб страдат българските деца и колко са заболелите през тези 25 години?

- Тези заболявания са автоимунен хепатит, автоимунен склерозиращ холандит и автоимунен хепатит при трансплантирани болни. За България, както и в световен мащаб, автоимунните чернодробни заболявания са редки, но протичат тежко и се лекуват с години. Поради това те се отразяват и на качеството на живот на болните деца. Нашата клиника по гастроентерология е водещият център в страната за лечение на детски чернодробни заболявания. За последните 25 години имаме около 50 случая на деца с автоимунни чернодробни заболявания.

Продължение...

Децата се оплакват от коремна болка, която се повтаря от около три месеца с неустановена честота. Появява се от време на време и продължава няколко минути, без да окаже съществено влияние върху състоянието на детето. Въпреки това всеки симптом, свързан със стомаха или червата, трябва да се взема на сериозно. Причината е, че в лигавицата на стомашно-чревния тракт се намират около 80% от имунокомпетентните клетки на организма. Именно те го защитават от патогенни микроорганизми и хранителни алергени.Това обясни д-р Пенка Янева e началник на Отделението по гастроентерология в Специализираната детска болница в София “Проф. Иван Митев”.

Болките в корема при деца са няколко типа

Повечето са с прояви от страна на горните отдели на гастроинтестиналния тракт, болките са в горната част на корема, над пъпа. Понякога се съпровождат с пребледняване и гадене, дори повръщане. Детето спира да играе. Изглежда доста сериозна болка, но трае само няколко минути. Извън периода на пристъпа няма никакви други симптоми.

Продължение...