• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10
  • Photo Title 12

Медиите за нас


kindАктьори и музиканти ще забавляват малките пациенти в Педиатрията.

Инициативата е съвместна между фондация „За нашите деца" и „Специализирана болница за активно лечение по детски болести - проф. д-р Иван Митев".

 

Болничният престой често води до стрес и неприятни преживявания, както за децата-пациенти, така и за техните родители.

Именно затова стартират и ежемесечните събития с цел създаване на повече положителни емоции и стимулиране на приятното общуване между децата и лекарите.

Те ще бъдат тематични и отворени за всички желаещида вземат участие и да се позабавляват заедно.

Първото гостуване на актрисата Звездомира Георгиева и музиканта Константин Кучев е насрочено за 25 април., който е обявен за Ден на радостта.

Инициативата се организира по проект „Грижа в ранната възраст", изпълняван от фондация „За Нашите Деца".

Той цели да подобри развитието и благосъстоянието на децата в ранна възраст 0-7 години.

Източник: https://clinica.bg/

dr stefanov

“Биологичното лечение успешно повлиява децата с ювенилен идиопатичен артрит! Макар и рядко, това заболяване е значимо, защото засяга цялото детство на едно хлапе”, каза в интервю за в. “Доктор” доц. д-р Стефан Стефанов - началник на Клиниката по ревматология, кардиология и хематология на СБАЛ по детски болести “Проф. д-р Иван Митев” в София

Доц. Стефанов е специалист по детски болести и детска ревматология, специализирал е детска ревматология във Финландия, Германия и Италия, владее ставна ехография. Член е на Българската педиатрична асоциация, на научното дружество по ревматология, на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза, на Световната организация на детските ревматолози PRINTO, на асоциация “Ревматично болно дете”.

- Доц. Стефанов, през лятото във вашата болница беше открит първият в България Център за допълваща грижа за деца с ревматични заболявания и техните родители. Какво е основното предназначение на този център, заработи ли той активно?
- По принцип, първо такива центрове се откриват там, където има хронично болни деца. Второ, тъй като тези деца по един или друг начин имат някакви проблеми, е хубаво те да се решават в по-различна среда. Не в болнична обстановка, а с участието и помощта на психолози, педагози, учители, художници, артисти. Така под някаква форма може да им се ангажира вниманието, да се приобщават към нормалната среда, да не се чувстват изолирани от другите деца. Знаете, че много често хроничното страдание води до ограничаване на децата. Не само че обостря болестта, но и пречи за нормален контакт с останалите деца. Освен това тези деца не могат всеки път да се включат в някаква игра със свои връстници. Като го заболи коляното и глезените са подути, детето не може да рита топка с другите дечица навън, не може да кара колело, т.е., то има ограничения.
И точно това е основното предназначение на тези центрове. Да влязат децата в една приятелска, весела, хубава, извънболнична атмосфера, освен това да могат техните родители да контактуват на тези срещи. Както казах, занимават ги психолози, педагози, учители, артисти като освен, че ангажират вниманието им, те им помагат по-лесно да се справят с определени действия. Например деца с болки в колената, или в китките да се научат да рисуват по правилния начин. Чисто и просто, форма на разнообразие, на контакт. Място, където да се срещат родителите, да обменят информация помежду си, да контактуват с лекар пак в извънболнична обстановка, да задават своите въпроси. На тези срещи, общо взето, лекарят е без престилка, която така или иначе отдалечава хората. Това е идеята.

Продължение...