• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10
  • Photo Title 12

Актуални новини

Проучването е направено сред 627 деца на възраст от 3 до 16 години от София с монитори, дарени от СИБАНК

 

5.5 % от децата са с установени вродени аномалии в отделителната система. Има дори фрапиращ случай на липса на единия бъбрек при дете, за което родителите не са подозирали. 8.4% от децата имат отклонения във функцията на пикочния мехур като при тях е открит т.на голям пикочен мехур. При 12% от децата е установено наднормено тегло, като при 38% от тях е отчетено повишено кръвно налягане. Това са само част от междинните резултати от първото изследане у нас, проведено на деца в края на 2010 г. То е под ръководството на доц. д-р Анелия Буева, началник на Клиниката по нефрология и хемодиализа на Университетската педиатрична болница. В него участваха 627 деца на възраст от 3 до 16 години , които бяха посетени от лекари в детските градини и учебните заведения в София. Предстои провеждане на такива изследвания и във Варна и Добрич като окончателните резултати ще бъдат обявени на Световния бъбречен ден – 10 март 2011 г.

Продължение...

Дарението е част от благотворителната  кампания на Райфайзен банк „Избери, за да помогнеш”

Университетската Педиатрична болница –София  получи дарителски чек за 61 766 лв. за закупуване на апарати за венозни вливания /инфузомати/ на тържествена церемония в столицата. Лечебното заведение бе включено във втората дарителска кампания на Райфайзен банк „Избери, за да помогнеш”.

„За прецизното прилагане на животоспасяващи медикаменти болницата се нуждае от инфузомати за седемте клиники в болницата. Инфузоматите са високоспециализирана техника за венозни вливания. Те  позволяват да се следи приложението на няколко медикамента едновременно, включително на цитостатици и антибиотици, и други специфични разтвори за лечение на болните деца”, каза директорката на болницата д-р Мария Екимова.
Годишно в единствената у нас самостоятелна специализирана детска болница , която осъществява високоспециализирана и квалифицирана медицинска помощ се преглеждат над 12 хил. деца, а се лекуват над 6  500. Леглата са 105, а лекарите, които работят тук - 65. Болницата е единствената у нас, която има Клиника по детска нефрология и диализа, Клиника по клинична генетика, Клиника по детска ревматология, кардиология и хематология. Единствено тук се прави скрининг на всяко новородено дете за вродена аномалия  на щитовидната жлеза. Болницата има и уникална лаборатория по цитогенетика.

Продължение...