• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10

Актуални новини

Доц. Ралица Георгиева - Лекарят-човек съдейства за бебето на починалата родилка в Сливен

Пациентски организации „Заедно с теб“ изказваме благодарност на доц. Ралица Георгиева, неонатолог в СБАЛ на Детски болести, гр. София, за бързата професионална и човешка реакция в неделния ден, по време на годишния  отпуск за оказване на съдействие за бебето на починалата родилка Ренета Томова от гр. Сливен.

Към нас се обърна бащата на родилката, г-н Петър Томов с молба за съдействие за прехвърляне и обгрижване в София на бебето, родено в сливенската болница с този трагичен край за младата майка.

Днес (неделя), 19-и август говорих с доц. Ралица Георгиева за проблемите на бебето и молба за съвет и съдействие с оглед и на тежката загуба за семейството.

В рамките на 10 минути доц. Георгиева разговаря с лекуващия лекар на бебето, д-р Праматарова в гр. Сливен, с която обсъдиха състоянието и лечението на детето, както и план за консултации и рехабилитация в СБАЛ на Детски болести, гр. София.

Бързата професионална и човешка реакция внесе успокоение в опечаленото семейство, даде увереност на близките, че поне за бебето правят всичко необходимо.

Поклон с благодарност, доц. Георгиева!

Продължение...

knijkaМного майки на преждевременно родени бебета задават въпроса „Мога ли да кърмя недоносеното си бебе?“

И отговорът е не просто „Да”, и това е от голямо значение за здравето и правилното развитие на вашето бебе, отговорят здравните специалисти.

Със съдействието на мобилния екип на фондация „За Нашите Деца“, тази практика ежедневно се насърчава сред майките в неонатологичното отделение на болниците на СБАЛДБ „Проф. Д-р Иван Митев“ - София, както и на още 2 болници: Първа МБАЛ и УМБАЛ-Пловдив.

"Кърмене на недоносеното бебе – книжка за родители" се издава съвместно с фондация "Нашите недоносени деца" и Национална асоциация "Подкрепа за кърмене" и се разпространява безплатно в неонатологичните отделения на тези 3 болници, с които си партнират.

Ако храненето не може да се осъществи директно, защото бебето е родено преди 32 гестационна седмица и все още няма развити сукателни рефлекси, специалистите съветват майките да не се отказват, а да предприемат т.н. кенгуру-грижа, която по инициатива на фондация "За Нашите Деца" и екипът на отделението от няколко месеца насам се практикува активно в неонатологичното отделение на СБАЛДБ "Проф. Д-р Иван Митев" -. София.

Наричана още контакт "кожа-до-кожа", тя дава възможност на бебето да прекарва максимално дълго време върху тялото на майката. Освен поддържане на телесната температура, тя е "заместител на утробата".

Децата, които се носят по този начин, се научават да сучат по-често и по-добре, растат и съзряват по-бързо.

Книжката "Кърмене на недоносеното бебе" съдържа тези и още много други полезни практически съвети и може да бъде изтеглена от тук: