• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10

Моделът ще бъде приложен във всички области на страната, увериха организаторите
http://www.zdrave.net/news/novini-210/uchilishtni-meditsinski-sestri-shte-badat-obuchavani-novostite-63305

01.02.2016
Невена Попова zdrave.net 

Недостатъчни са познанията за диабета на медицинските сестри в детските градини и училищата и това налага да се търсят съвременни гъвкави форми на обучение, които да им позволят да практикуват спокойно и уверено работата си с децата диабетици. Това заяви днес детският ендокринолог проф. Мая Константинова, ръководител на Диабетна клиника в СБАЛДБ "Проф. д-р Ив. Митев"- София и председател на Българското национално сдружение по детска ендокринология БНСДЕ при откриването на първия по рода си квалификацонен курс в столицата. По нейните думи през последните години да навлезли и продължават да навлизат изключително бързо новости в лечението и контрола на диабета, а това налага медицинските сестри, които всекидневно общуват с децата да получават качествени знания от специалисти в областта. „Целта на нашата инициатива е да постигнем ново ниво на разбиране за диабетното заболяване, ново ниво на познания за неговата динамика и проследяване и ново отношение към децата, които трябва да могат да разчитат на компетентна помощ по всяко време, докато са на училище или в детската градина, докато са на спортно състезание или зелено училище”, сподели проф. Константинова и добави: „Казано на най-обикновен език, това означава да не тичат децата в тоалетната за всяко поставяне на инсулин и никога да не се налага да бъдат изключвани от училищни и извънучилищни мероприятия поради заболяването, а родителите им да бъдат абсолютно спокойни.”

В продължение на два дни 250 медицински сестри от столичните учебни заведения ще бъдат запознати с нови терапевтични схеми и системи за прилагане на инсулин, ще актуализират знанията си за оптимален и щадящ контрол на диабета в детската и юношеската възраст, ще проведат практически занимания. Заедно с водещи специалисти ендокринолози, като лектори обучители ще участват и медицинските сестри от университетската детската диабетна клиника.

Обучението в столицата има и още една цел – да подпомогне работата на медицинските сестри в областта на превенцията на затлъстяването при децата и в ранната диагностика на изоставането в растежа, обясниха още организаторите.