• Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 4
  • Photo Title 5
  • Photo Title 6
  • Photo Title 7
  • Photo Title 8
  • Photo Title 9
  • Photo Title 10

Медиите за нас

d-r-elena-paskaleva-georgievaКрайно време е да бъде създадена национална детска болница - това каза пред "Хоризонт" д-р Елена Георгиева от Университетската детска болница "Иван Митев". Д-р Георгиева е член на Инициативния комитет за създаването на национална детска болница. Вчера тя мотивира предложението в парламентарната бюджетна комисия.

Тя акцентира върху "невъзможността 40 години да решим един изключително важен проблем, който занимава многократно отделните институции" и припомни дългата история на проекта.

"40 години се движи този проект към бюджетната комисия. 1978 година е направена първата копка, от която в дневно време е останал големият строеж в Александровска болница, познат на хората с факта, че, ако не се лъжа, има два смъртни случая на деца, които са се опитвали да си правят селфи там. След това започва едно голямо разместване на клиниките в София, за да се намери най-подходящ начин те да бъдат обединени и съответно да получат място, където да функционират."

През 2013 година за първи път се стига до решение на Министерството на здравето под ръководството на Десислава Атанасова, която обаче не става решение на Министерския съвет за създаването на такава болница.

Продължение...

Image 7067620 411 0Може да доведе до изоставане в растежа. Лечението е успешно, ако започне рано.

Около 1/3 от децата у нас на възраст между 2 и 18 г. имат проблеми, свързани с изоставане в растежа. Това показват резултатите от безплатните прегледи, които се проведоха в четвъртък във Варна. От 146 прегледани деца отклонения са открити при 52.

Статистиката в годините назад показва, че броят им не се увеличава - около 3% от децата до 18 г. всяка година биват засегнати от този проблем. По-често за изоставането в растежа лечение има. То се прилага и у нас, но е успешно само ако проблемът бъде уловен навреме.

Много често родителите водят децата си при специалист, когато вече е късно. Това се случва предимно когато причина за ниския ръст е появата на ранен пубертет.

Продължение...

Достатъчно е 3 пъти седмично да се пекат краката и ръцете за 5 до 15 минути

За ползите, важността и необходимостта от витамин D знае всеки. Обикновено той се свързва с функцията му да усвоява калция в организма, което спомага за здравината на костите. Все повече проучвания в последните години обаче доказват връзката му с по-сериозни заболявания като рак, диабет, сърдечна недостатъчност, автоимунни заболявания и дори затлъстяване.

Децата с добър статус на витамин D пък боледуват по-малко от грип, настинка и други вирусни и бактериални инфекции на дихателните пътища.

Причината е, че той действа като хормон, който регулира активността на повече от 200 гена, а рецептори за него се намират в почти всички тъкани и органи - мозък, кръвоносни съдове, бял дроб и др.

Български екип проучва в момента връзката между дефицита на витамин D и по-честото боледуване от пневмония и други респираторни заболявания при децата.

"Искаме да проверим дали децата с оптимален статус на витамин D боледуват по-малко от пневмония. Знаем, че витамин D е един от факторите, който има положително влияние върху имунната система", обяснява д-р Надежда Римпова, педиатър в Клиниката по пулмология и интензивно лечение на Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев".

Продължение...

d-r-ardalievaД-р Мариана Ардалиева е лекар от 14 години.

От 2007 г. лекува деца в интензивното отделение на Университетската специализирана болница за лечение на детски болести "Проф. Иван Митев" в София.

През 2010 г. придобива специалност детски болести, а отскоро има и втора специалност - детска неврология.

Цялото интервю с д-р Ардалиева относно симптомите и лечението на обструктивна сънна апнея може да прочетете тук

d-r-rimpova-intervu-1Доктор Надежда Римпова е от хората, които никога не се предават.

Или иначе казано, неуспехите я мотивират още повече.

Тя не спира да се развива и да надскача себе си.

А в медицината това е особено ценно качество.

Още повече че младата педиатърка от столичната специализирана детска болница "Проф. д-р Иван Митев" не знае що е прегради и е решила да се занимава и с наука.

 

Цялото интервю може да прочете тук